Елен Герджиков от групата на ГЕРБ беше избран за председател на Столичен общински съвет след тайно гласуване, при което събра 33 гласа „за“.  Освен него кандидати бяха Милка Христова, предложена от БСП и Методи Лалов, предложен от Демократична България. Двамата останаха съответно с 15 и 12 гласа. 

"Нека да вършим повече работа за София. След като отминаха страстите от изборите е време да се захванем за работа. Политическата идентичност се отстоява по 2 начина - единият като участваш активно с предложения и другият - отричането на всичко. Надявам се да изберем първият начин. Стана ясно, че имаме общи идеи и можем поне тях да реализираме”, каза Герджиков.

Градските старейшини избраха и заместниците на новия стар шеф на столичния парламент. Видният кардиохирург от гражданската квота на ГЕРБ проф. Иво Петров беше избран с 60 гласа, колкото и Милка Христова. Третият зам.-председател на СОС стана Борислав Игнатов, за когото гласуваха 59 съветници.  

 "Да оставим на страна партийните боричкания и да се съсредоточим в работата. София има нужда от работа", заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че ще положи усилия за преструкториране на общината и че иска създаването на нови ресори - "Строителство", "Транспорт" и "Дигитализация". "За сектор "Дигитализация" ще поканя сегашния изп. директор на Общинската агенция за инвестиции Влади Данаилов. Един млад човек, изключително консенсусен и диалогичен", обясни тя.

“Ние сме тук да работим за доброто на софиянци. Важното е да го правим с мисъл и в интерес на гражданите. Това, че БСП остана в опозиция не беше неочаквано, но за малко се размина формирането на ново мнозинство - вместо г-жа Фандъкова можеше да стои г-жа Манолова. София има променена политическа конфигурация", пък заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов.

От "Демократична България" пък обявиха, че ще се стремят да наложат модернизацията, която да подобри качеството на живот на столичани. Искат финансова децентрализация и участие на гражданите в управлението, както и прозрачен общински съвет и ефективна администрация.

"Атака" ще обърне внимание на ремонтите и строителството. Отказалият се от депутатски мандат, за да стане общински съветник Волен Сидеров беше смирен и обясни, че той ще работи за осветляване на работата на съвета.

ВМРО ще обърнат внимание на сигурността, а това ще стане, чрез подобряване на видеонаблюдението. Приоритет за общинските съветници на "войводите" са още: общественият транспорт, газификацията, електрификацията, благоустройството на кварталите. За тях ключова тема остава и развитието на северните райони и обособяване на две икономически зони – Кремиковци и Доброславци.

Фандъкова се закле за четвърти път като кмет на София, Елен Герджиков отново оглави СОССтоличният градоначалник предлага нови ресори, зове градските старейшини да работят повече за хората