Шефът на COVID отделението на Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров няма да се ваксинира, както заяви по-рано днес премиерът Борисов, а причината е, че вече има антитела. Той е изкарал коронавируса безсимптомно.  Това каза самият доц. Мангъров пред "24 часа". Той подкрепя ваксинацията и би си сложил от ваксината, но ако нямаше антитела. Преди 2 седмици се е изследвал и установил, че заради всекидневната си среща със заразата, тя е преминала и през него.

Премиерът: Хората постепенно ще осъзнаят колко е полезна ваксината, в началото е трудноНай-много ваксинирани са в Пловдив през първия ден, заяви проф. Ангелов

"При положение, че имам антитела, както и премиерът, който също изкара това заболяване, няма нужда да се ваксинираме. Но ако той и аз не бяхме карали вируса, аз щях да го посъветвам да се ваксинира", каза доц. Мангъров.

 И за момент не е почувствал неразположение или някой от типичните симптоми.

"Прекарал съм COVID безсимптомно и съм в тези 80%, които го изкарват по този начин. Когато някой има антитела, тоест се е срещал с вируса, и ви каже, че има нужда да се ваксинира, то за този човек има 2 възможности. Едната е той нищо да не разбира от имунология или той просто да ви манипулира", добави инфекционистът.

Двамата с Борисов са се чули преди Коледа, както и днес сутринта. За ваксините са разговаряли надълго преди празниците, обясни доц. Мангъров. "Имахме дълъг разговор с премиера за ваксините. Смисълът на нашия разговор беше, че трябва по един от двата начина да се изгради имунитет. Единият е дивият, а другият е цивилизованият - чрез ваксина да се получи. Винаги съм подкрепял ваксинацията", допълни инфекционистът.