Руснакът Герман Костин беше докаран на носилка в Софийския градски съд за повторното гледане на делото за убийството на 5-годишния Никита Плотников, по което той миналата година получи доживотна присъда. Апелативният съд обаче отмени присъдата и поиска делото да бъде върнато обратно на Софийски градски съд и да бъде разгледано от нов съдебен състав.
 
Костин беше с ръкавици и нахлупена шапка, която скриваше лицето му. Бившият офицер от руските спецчасти се оплаква от неврологично заболяване, което не му позволява да се движи. Адвокатката му обясни, че са му правени прегледи на 18 октомври, но документите за състоянието му не са донесени от съдебната охрана. 
 
После настоя изследванита му да бъдат предоставени на съда. Когато Костин бил заведен в медицинския център се оказало, че липсват  предишните изследвания, което затруднило лекарите да преценят какво е състоянието му. 
 
В крайна сметка съдът не даде ход на делото, заради липсата на легализация на пълномощното на адвокатите, които представляват близките на убитото момче.
 
Следващият опит процесът да стартира отново ще бъде през ноември. 

Шокиращото престъпление беше извършено преди 4 години. На 20 март 2015 г. в района на село Пасарел бе намерен трупът на 5-годишния Никита. Детето бе удушено и натикано в куфар, който беше намерен изхвърлен в язовир Искър. Край Приморско пък беше намерена мъртва неговата майка Ана Леонтиева. За смъртта на майката и детето беше обвинен пенсионираният военен Герман Костин, който е служил като командос в Афганистан.

Според прокуратурата семейството е поверило на Костин да инвестира парите им в жилище в Кипър, а той ги е прехвърлял на своята българска съпруга Веселина Вачева, която живее в Северен Кипър.

Още при произнасянето на доживотната присъда през юли 2018 г. защитата на Герман заяви, че държавното обвинение е представило "некачествено събрани доказателства".

Руснакът обжалва присъдата си пред апелативните магистрати, които прецениха, че съдебният акт на Софийския градски съд е бил постановен след съществени нарушения на процесуалните правила и отмениха доживотния затвор с решение от 9 август.