До 2025 г. очакваме официално да бъде открит още един граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) между България и Сърбия. Това съобщи сръбският посланик у нас Желко Йович по време на среща за представяне на възможностите за туризъм в Източна Сърбия.

В региона, който включва поречието на Дунав е развит речния туризъм, има възможности за фестивален, планински, а също и винен туризъм - особено около Княжевац, Кладово и Неготин, каза Зоран Милованович - мениджър-проекти в Регионаланата агенция за развитие в Зайчар, Сърбия.

През миналата година около 300 хил. туристи са посетили този регион, като от тях 15% са чужденци, а от тях една трета са българи. Според Милованович обаче българските туристи са много повече от посочените и вероятно заемат първо място, защото има много еднодневни визити, а това не намира отражение в статистиката. Много българи посещават Източна Сърбия по време на празници и за уикенд пътувания.

Сръбската регионална агенция промотира у нас възможности за настаняване, винени исторически, СПА и балнеотурове.

Според посланик Желко Йович туризмът е важен за хората и от двете страни на границата, защото чрез пътуванията хората се опознават по-добре, което допринася за взаимното разбирателство.

"Откриването на нов ГКПП означава нова възможност за развитието на туристическия и икономическия потенциал за тези гранични региони на Сърбия и България. Това ще улесни пътуването на хората от двете страни на границата и ще се отрази благотворно на съседските отношения", коментира посланик Желко Йович.