Фосфорни органични съединения вероятно са отровили водата в река Марица край Симеоновград и Свиленград. 50 населени места продължават да са без вода, след като вчера водоподаването бе спряно, като превантивна мярка. Припомняме, че в късния следобед 29 крави са умрели веднага след като пили вода, на мястото където обикновено го правят.

"Дойдох да видя животните - всички бяха умрели. Не съм виждал досега подобно нещо", заяви стопанинът им Стоян Господинов пред БТВ. 

"Фактът, че няма умряла риба, говори, че има има висока концентрация тук, която се разсейва надолу по течението. Според мен е водата е безопасна, но нека излязат резултатите от пробите", коментира гл. ком. Николай Николов. Той допълни, че, ако е нямало умрели крави, вероятно органите на реда е нямало да разберат, че водата е отровена. 

Сигналът за смъртта на кравите е бил подаден на спешния телефон към 15:30 ч. вчера. Включени са били системите за ранно предупреждаване. Образувано е досъдебно производство, допълни д-р Здравкова.

От лабораторията на РИОСВ-Хасково са взети проби от водата от цялото протежение на реката с общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. От ОБДХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Уведомени са всички кметове в крайречните населени места, съобщиха още от щаба.

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделци и рибари да не се допускат животни и хора в близост до реката, уведомен е и Националния оперативен център.

На заседанието на кризисния щаб бе и прокуристът на торовия завод в Димитровград "Неохим" Стефан Димитров. Пред журналисти той изрази съмнение, че от намиращото се в капитален ремонт предприятие може да са изтекли опасни химикали, които да са предизвикали станалото. Димитров обеща и пълно съдействие на органите на разследването.