Бюджетът за култура може да се удвои, като се закрие ДАНС. Такава форма на програмно бюджетиране предлага бившият вицепремиер и финансов министър в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков. Той припомня, че през последните години Министерството на културата и агенцията са получавали сходни бюджети. 
"Едната обаче използва парите за финансиране на археология, театри, концерти, реставрация на стари манастири и крепости. Всичко това е оценено от населението и подобрява глобалния имидж на България. Другата създава скандал след скандал - от подслушвания до изтичането на информация и до предполагаеми връзки с организираната престъпност през голяма част от преходния период. Така че е оптимално да се дадат ресурсите от едната на другата", пише Дянков в своя публикация в  "24 часа". Той посочва, че това е принципът на програмното бюджетиране, възприет и практикуван вече в няколко страни от ЕС.

Той дава пример с Холандия, където, докато е работел в Световната банка, е бил поканен като експерт по преразглеждане на бюджетната процедура на страната.

Дянков разказва, че там още през март всяко министерство е поканено да заяви бюджета си за идната година, като има възможност да оспори парите на другите ведомства.
"Така например министърът на културата може да оспори бюджета на Министерството на вътрешните работи и да каже (в случая с България), че ДАНС е загуба на пари на данъкоплатците", разказва бившият финансов министър. По думите му Независимата служба по бюджета преценява ефективното използване на публичните средства и ако оспорването е успешно, министърът на културата може да вземе част от бюджета на Министерството на вътрешните работи.

След това бюджетът се представя на парламента, който прави съответните промени в него.

TrafficNews.bg