Наводненията в Гърция доведоха до затруднения в придвижването. Наши сънародници сигнализират, че  пътуват от часове, а други са блокирани на ферибот. Те се намират в едни от най-засегнатите района от бедствието - остров Скиатос и град Волос, пише GlasNews.

Българите алармират за ситуацията в публикации, разпространени в социалната мрежа Facebook. Жена споделя, че пътува от 9 часа, като има вероятност да се спи и в кораба. Други граждани допълват, че се намират във ферибот от 18 часа на 5 септември, като нямат информация как ще продължи пътуването им.

"Пътуваме от Скиатос към Волос повече от 9 часа. Чист късмет, че успяхме да се качим на ферибота. Във Волос пристанището е затворено и няма как да ни разтоварят, ще се спи в кораба", пише българка, която пътува в южната ни съседка. Тя споделя и кадри, илюстриращи ситуацията.На тях се вижда наводненото пристанище и хора, които вървят до колене през водата.

"И ние от 20 часа търсим обяснение. Очаквахме да ни пренасочат към Аг. Константинос или Солун. Все още сме на кораба, 380 човека, от които около 50-60 българи. Намираме се в залива на Волос от вчера, 18 часа. Има ни вече във всички новини", споделя друга наша сънародничка.

Припомняме, че и Гърция бе връхлетяна от големи наводнения. Най-засегнати са градовете Волос, Лариса и остров Скиатос - където се намират някои наши сънародници.

Силно засегната от наводнение е област Магнезия. Спасиха 110 души туристи от плажа на село Свети Йоан до град Волос. Нивото на водата на места достигна метър и половина. Наводнени са къщи, хотели и болницата в града. Водата отнесе много автомобили.

Кметът на град Волос отправи молба към съгражданите си да не излизат от домовете, информира БНР.

На остров Скиатос също има забрана за движение. Улиците са под вода. Отводняват къщи и хотели.

Две жертви взе лошото време в Гърция. Синоптиците прогнозират постепенно отслабване на циклона от утре.