"Напоследък президентът много често казва неща, които просто не са верни. Ще дам най-ясния пример - когато говори за изкривена история, много често неговите аргументи също се базират на изкривената история, а не на истинската история на България. Не виждам смисъл повече да коментирам. Нека, както се казва, по делата всекиму да съдим", заяви премиерът Николай Денков пред медии по време на честванията на 22 септември в София.

"Това, което искам е да служа на България и да помогна тя да се развие като нормална европейска държава. Всяко действие, което извършваме, е подчинена на тази ясна цел. Самата дискусия около службите се води в Народното събрание и тя трябва да е силно експертна", добави Денков.

Изказването на президента Румен Радев, че правителството не е направило достатъчно, за да убеди Нидерландия и Австрия за влизането ни в Шенген, „няма „абсолютно никаква основа”, каза още Денков. По думите му кабинетът ежедневно преговаря и има точен план на действие.

"Има доклад на ДАНС, който показва, че те извършват действия, които не съответстват на техния статут в България. Само се запознах с решението, то е на ДАНС. Нямам пряко отношение към вземането на това решение. Когато някой извършва неправомерни действия, които противоречат на българското законодателство, той трябва да бъде санкциониран. В случая става дума за санкция срещу законите на България", така Денков коментира експулсирането на руски свещеници от страната ни. 

Премиерът нарочно не коментирал темата за реформата на КПКОНПИ, защото дискусията трябвало да е „силно експертна”. Това каза министър-председателят по време на честванията на 22 септември в София. По думите му единственото, което той цели, е да служи на България.

Има три политически урока - когато българите се обединят, нищо не може да ги спре. Второто е, че някои от най големите успехи могат да бъдат постигнати без кръв само с дипломация. Третият урок е, че ако искаме да успеем, вместо да си съперничим можем да работим заедно. Надявам се всички политици да го разбират, заяви премиерът Николай Денков в речта си по време на тържественото честване на Деня на независимостта в София, предаде БНТ.

"История се гради на тези уроци, не на патриотарски митове. Ако искаме да надградим този успех от преди век, трябва да приложим тези уроци. Ще използваме всички уроци, за да получи България място на европейската карта", подчерта Денков.