Делото срещу руснака Герман Костин, осъден миналата година на доживотен затвор за зверското убийство на Анна Леонтиева и 5-годишния й син Никита, тръгва отначало.

Шокиращото престъпление беше извършено преди 4 години. На 20 март 2015 г. в района на село Пасарел бе намерен трупа на 5-годишния Никита. Детето бе удушено и натикано в куфар, който беше намерен изхвърлен в язовир Искър. Край Приморско пък беше намерена мъртва неговата майка Ана Леонтиева. За смъртта на майката и детето беше обвинен пенсионираният военен Герман Костин, който е служил като командос в Афганистан.

Според прокуратурата семейството е поверило на Костин да инвестира парите им в жилище в Кипър, а той ги е прехвърлял на своята българска съпруга Веселина Вачева, която живее в Северен Кипър.

Още при произнасянето на доживотната присъда през юли 2018 г. защитата на Герман заяви, че държавното обвинение е представило "некачествено събрани доказателства".

Руснакът обжалва присъдата си пред апелативните магистрати, които прецениха, че съдебният акт на Софийския градски съд е бил постановен след съществени нарушения на процесуалните правила и отмениха доживотния затвор с решение от 9 август.

Тричленният състав на Апелативния съд, в който влязоха съдиите Калин Калапкчиев (докладчик по делото), Виолета Магдалинчева и Атанас С. Атанасов, върнаха делото за ново разглеждане на друг състав на Софийския градски съд. 

"Цялостната оценка на протеклото пред първата инстанция съдебно производство налага извода, че правото на справедлив процес на подсъдимия Костин, гарантирано както от основните принципи на НПК, така и от чл. 6 ЕКПЧ, съществено е било ограничено – игнорирано е правота на подсъдимия на писмен превод на материалите от делото, нарушено е правото на защита на подсъдимия, както и правото му на безпристрастен съд", пишат в решението си апелативните съдии.

Взетите проби от убитото момче, както и от предполагаемия убиец не доказват на 100 % кой е извършителят на престъплението. Оставените отпечатъци по кърпата, с която е бил увит умъртвения Никита, били на повече хора, което оневинява донякъде Герман Костин, твърди защитата му. Дали руснакът е имал съучастници или просто нашите криминалисти не са се погрижили веществените доказателства да останат непокътнати е въпрос, който няма логичен отговор.

„Кърпата е изследвана в частна лаборатория, а не в Института по криминалистика”, напомни за друг гаф на разследващите адвокат  Капка Гергинова, която защитава руснака. Лаборантите в Института по криминалистика били категорични, че по кърпата има отпечатъци на повече хора и не може да се направи точен профил. Именно това била причината пробите да отидат в частна лаборатория за допълнително изследване.