Делото срещу обвинения в убийство чех Никола Молчан тръгва отначало в Софийския градски съд, повече от 10 години след престъплението, за което е обвинен. Става въпрос за смъртта на неговия сънародник Либор Мировски, чийто труп е открит на 29 октомври 2008 г. между селата Бистрица и Железница до София. Той е бил убит в гръб с 4 куршума.

Молчан и Мировски са съдружници във фирмата "Бохемия сити" и са имали спорове заради общия бизнес. Първоначално Молчан е задържан за две седмици в следствения арест, но впоследствие освободен от Софийския апелативен съд, като магистратите преценяват, че няма да му налагат каквато и да било мярка за неотклонение.

Тогава съдът е категоричен, че няма достатъчно доказателства срещу чеха и дори не е възможно да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението.

На втора инстанция обаче делото е върнато и в крайна сметка се стига до повторен старт. Междувременно Молчан нашумя като участник в екипа на собественичката на “Интерком България” Гинка Върбакова, която искаше да закупи  най-голямото електроразпределително предприятие в страната ЧЕЗ.

 

Разследваният за убийство бизнесмен се изявявал като преводач при преговорите на Върбакова в Прага с чешката централа на енергийната компания. 

В момента Молчан има няколко действащи фирми в България, сред които “ Фреш кафе и фууд" ООД, "Булгар инвест" ООД, "Бохемия сити" ООД и др.

 Миналата година стана ясно, че срещу чеха всъщност има косвени доказателства и прокуратурата е продължила да работи по случая. Сред доказателствата срещу Молчан е разпечатка на клетките на GSM на двамата чешки граждани, на която се вижда, че те са били заедно на мястото където е намерено тялото на Мировски.

 Според държавното обвинение Молчан, с помощта на полицаи  се опитал да въведе, информация в системата на граничния пункт на летище София за това, че съдружникът му е "напуснал" България след датата на убийството.

 След като Молчов е освободен от ареста, от чешката полиция заявяват, че това решение на българските магистрати ги е изненадало, предвид  събраните доказателства срещу него.

 Освен всичко останало, според държавното обвинение Молчан изпратил мобилния телефон на Мировски обратно в Чехия по куриер, който трябвало да изпраща текстови съобщения, за да изглежда, сякаш е жив и се завърнал в Чехия.

 11 години по-късно делото е едва на стартовата си права, а дали доказатествата, които никой не е взел под внимание, ще бъдат достатъчни за осъдителна присъда предстои да стане ясно.