99 000 литра питейна вода от резервите на държавата са осигурени за нуждите на община Своге заради водната криза, която възникна вчера. Това заяви началникът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов след заседанието на правителството.

На 15 места в града се раздава вода за пиене и битови нужди. Над 12 000 души в община Своге остават без вода, след като дебитът на река Искрецка намаля значително през последните две денонощия. Проблемът засяга град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово.

Водохващането под връх Петрохан ще бъде пренасочено към село Искрец, като резултат от тези действия се очаква до 1-2 дни. Друг вариант, по който се работи, е да се направи връзка с голямо подземно езеро.

Около 40 тона риба от рибарниците в района трябва да бъдат унищожени, с което са се заели Министерството на земеделието и БАБХ.

Още вчера 6 кубика вода бяха осигурени от Столична община. Помощ са оказали и Гоце Делчев, Пловдив, Ихтиман, Бачково, Дупница Девин.

По спешност трябва да се предприемат сондажи, правим всичко възможно, очакваме решителната намеса на държавата в лицето на ВиК-София-област, коментира по-рано днес пред БНТ заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов.