Мръсният въздух и околна среда водят до по-тежко протичане на COVID-19. Това съобщи по време на онлайн пресконференция  по повод днешния Световен ден на белия дроб пулмологът доц. д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение "Въздух за здраве". Специалистът посочи, че именно високите нива на замърсяване на въздуха са били причина за множеството тежки случаи в Северна Италия в началото на пандемията.

„Картата на замърсяване на околната среда съответства точно на районите, в които има по-тежко и продължително боледуване от коронавирус. Проблемът ще става още по-сериозен предвид настъпващия есенно-зимен сезон, когато и концентрацията на фини прахови частици във въздуха ще се увеличи”, посочи пулмологът. И отбеляза, че намаляването на емисиите в нашите градове ще спаси милиони човешки животи в света и ще подобри здравето на милиарди хора. Това ще съдейства и за справяне с промените на климата, намаляване на тежестта върху здравните системи и ще способства за създаване на нови икономически възможности.

Белодробните заболявания и последиците от тях бяха основна тема, която бе коментирана по време на пресконференцията. В нея се включиха и пулмолози от цялата страна, за да подкрепят кампанията във връзка със Световния ден на белия дроб, който тази година е посветен на респираторните инфекции. Инициативата е част от глобалната ежегодна кампания на световната организация Forum of International Respiratory Societies (FIRS), като в нея се включват държави от цял свят. „За здрави бели дробове“ е посланието на кампанията, която припомня значението на профилактиката и ранното лечение на инфекции или заболявания на белите дробове. Редовните прегледи на белия дроб, спиране на тютюнопушенето, движение, вместо шофиране, са от огромно значение за здравето на българите и част от действията за превенцията на респираторния орган.

През 2020 г. пандемията от коронавирус показа на света колко смъртоносни могат да бъдат респираторните вируси. В действителност, респираторните инфекции са с нас от много дълго време и ще продължат да бъдат основен източник на човешко страдание. Освен вирусите, има много други източници на респираторна инфекция като бактерии, гъбички и други организми, които могат да заразят горните дихателни пътища (нос, синуси и гърло) и/или, още по-обезпокоително, долните дихателни пътища и белите дробове (като бронхит или пневмония), посочи специалистът.

Доц. Симидчиев представи актуална статистика за заболеваемостта от белодробни болести в световен мащаб. Пневмонията е водеща причина за смъртност при децата. Годишно 700 000 деца умират от заболяването, което прави по 2 смъртни случая на минути.  80% от случаите на летален изход са при пациенти под 2 години.

4300 човека пък губят живота си от туберкулоза всеки ден. 10 млн. са новите случаи на заболяването по света годишно, а 1,5 млн. от тях имат летален изход. Най-застрашени са децата под 5-годишна възраст и хората на 20-35 г. Особено опасно е съчетанието на СПИН с туберкулоза, тъй като 1/3 от починалите с HIV са боледували от туберкулоза, показва статистиката. От COVID пък вече са засегнати над 28 млн. души по света, като близо 910 хил. са починали. Доц. Симидчиев посочи, че тежестта на протичане на инфекцията ще увеличи случаите на белодробни заболявания в бъдеще.

Възрастните хора и тези с хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни и белодробни проблеми, диабет или рак, са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения, предизвикани от COVID-19. Тежко протичане на инфекцията от коронавирус обаче може да се случи и при хора без съпътстващи заболявания. В същото време излекуваните са много, като в България са близо 14 000.

Той отново напомни, че скоростта на разпространение на коронавируса може да се намали чрез носене на маска и често миене на ръце. Според статистиката при близък контакт и неносене на маска вероятността човек да се зарази е 90 на сто. Ако и двамата носят маска обаче, вероятността спада на 1 на 100.  Когато съчетаем носенето на маска със спазването на дистанция, тогата вероятността да се заразим клони към нулата, обобщи доц. Симидчиев.

Специалистът информира, че тепърва ще се изследва до каква степен се уврежда белият дроб на хората, преболедували COVID-19. За тази цел в цялата страна започва мащабна кампания за измерване функцията на белия дроб при тези хора. След една година ще бъде направено същото изследване, което ще даде на специалистите точна представа какви са трайните последици от инфекцията.

„Често говорим за сърдечно здраве, а белодробното е по-малко експонирано. Белите дробове са крехки и са директно изложени на околната среда и въздуха, който директно прониква в тях. Затова в нашата кампания призоваваме за редовна профилактика и лечение“, сподели д-р Александър Симиджиев и добави: „Системното повишаване на имунитета е неправилно като схващане, защото имунитетът има оптимум, разумна достатъчност на своята сила. Прекаленото повишаване на имунния отговор е също толкова вредно, колкото и неговото отслабване. В единия случай се нарича алергия, а в другия – автоимунитет. За да се поддържаме здрави, трябва да сме спокойни, да упражняваме дозирана физическа активност, балансирано хранене и използване на съответните предпазни средства. Това е валидно и за децата, които в огромната си част имат нормален имунитет. Важно да ги предпазваме от стрес и да не ги затваряме вкъщи през есенно-зимния сезон, защото каляването е ключов фактор за добро здраве“.