Пожарът в Тютюневия град в Пловдив се разрасна. Екипи на пожарната продължават да се борят с огнената стихия.

Огнените сажди се изсипаха като дъжд в района. Част от тях падаха на улицата, други по съседните къщи, както и в двора на СОУ "Партиарх Евтимий". 

Пожарникарите се оттеглиха заради опасност от срутване на сградите и увеличиха периметъра на евакуиране.

Чува се пукане и пропадане на етажи. Рухнаха и част от страничните стени на четвъртия склад. До момента изгорелите напълно са три сгради, пожар бушува в четвъртия склад, като е засегната и сградата на фитнес център в района. Хората от съседните къщи са евакуирани.

На мястото има стотици хора, които наблюдават невижданата огнена стихия.

Ето и ВИДЕО от мястото, както и коментарите на хората пред TrafficNews.bg:

В района колите са покрити с пепел. Георги Стефанов-Визиото вдигна дрон над горящия склад и успя да запечата картината. Той предостави снимка на TrafficNews.bg от мястото:

ВИДЕО с дрон от бедствието над Тютюневия град - ВИЖТЕ ТУК

Пламъците са обхванали цялата сградата, а в небето се издигат огнени сажди, които след това падат на земята. Именно те са опасни за пешеходците.

"Мирише на нафта... Добре са напоили сградите", обсъждат наблюдатели на бедствието. "100-годишна сграда - нищо не й се е случвало досега.", коментират още заподозрелите умишлен палеж.

Продължава гасенето на съседните складове, има опасност огънят да се прехвърли на пета по ред сграда. Това е причината огноборците да се опитват да локализират огнището и да не позволят и друга сграда да лумне като факел.

"На 60 години съм. Такова нещо не съм виждал!", с ужас добави мъж от тълпата.

Преди минути евакуираха хората, които живеят в къщи в района около горящия склад. Жителите на квартала споделиха, че се страхуват имотите им да не попаднат в обсега на пламъците.

Собствениците на имоти в квартала се обадили на 112, а от там им обяснили, че огнеборците правят всичко по силите си да локализират пожара в зоната на складовете.

Невъзможно било пожарникарите са се приближават, а гасене чрез хеликоптер било опасно в градски зони, близо до хора, обясниха от пожарната.

"Боли ни за паметниците на културата, затова целият град е тук и гледа", заяви младо момиче, съпричастно с участта на пловдивския Тютюнев град.

Хората, наобиколили сградата, са потресени. Горещите изпарения се вдигат във въздуха, искри падат в двора на близката гимназия.

Целият наличен състав на пожарната е на място.

TrafficNews.bg