В "Пирогов" има четирима интубирани пациенти, които са в тежко състояние. Единият от тях е в много тежко състояние. Това заяви генерал Венцислав Мутафчийски, като  допусна, че може да има и лош изход от лечението му.

"Във ВМА има двама болни, които са на ръба на дихателна недостатъчност. Засега удържат положението. 8 души във ВМА са нетърпеливи да ги изпишем, но чакаме тестовете им да са отрицателни", допълни още той.

"Абсолютно добре са пациентите в Габрово. Чакат да бъдат изписани. Възложил съм на клиницисти да изработим стратегия за изписването, след като бъдат изчистени от вируса. На всеки 11 заразени ние сме открили двама. Според математическия модел ние сме обхванали голяма група от хора", обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

„Ако оставим нещата просто така ще са ни необходими 500 000 респиратора, които дори няма от къде да вземем. Всичко това се прави, за да не стигнем до такова положение“, заяви още генералът.

„Недейте да успокоявайте хората, те трябва да изпълняват всички мерки. Без паника може да има много сериозни последствия“, коментира още той.

Вижте видео от брифинга тук:

Мутафчийски: Извънредните мерки ще продължат до 12 априлОще една положителна проба на коронавирус има в България