Пребройте се онлайн, защото е лесно, бързо и безопасно. С този апел се обърна вицепремиерът Атанас Пеканов към всички граждани по време на официалния старт на националното преброяване. 

Пеканов демонстрира и попълването на анкетната карта, като показа скрийншот от собствената, попълнена от него. Пеканов призова специлано младите хора да помогнат на всички роднини и приятели, които не биха се справили. "Аз лично обещах на баба ми да й попълня картата", каза Пеканов. 

Електронното преброяване 2021 година започна в 00 часа. Първата регистрация беше още в първата минута. До 7 часа имаме преброени 3571 души, като почти половината са в София  - 1503, във Варна са 321, в Бургас – 241, в Пловдив - 229”, разкри председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Според Цветарски се очаква засилен интерес към преброяването. От НСИ се надявам да се самопреброят около 70% от населението. Онлайн българите могат да се преброят до 17 септември. От 18 септември до 3 октомври служители ще посещават домовете ни, за да съберат уникални кодове, които се генерират след онлайн преброяването. Заедно с тях тези, които не са се самопреброили, ще могат да го направят в дома си на хартия. Глобата при отказ за участие в преброяването е 160 лв.

Председателят на НСИ посочи, че пандемията се е отразила и на преброяването. То беше отложено с година заради COVID-19. Според Цветарски обаче здравната обстановка в страната е усложнила подготовката на процеса.

„Включи се, защото си важен” е мотото на кампанията.

"Преброяването е изключителен важен процес за всички нас, както и за мен. В качеството си на вицепремиер вярвам, че е много важно да имаме данни за българското общество. Всеки един гражданин, всяко едно домакинство има значение. Националното преброяване е важно, само то ще ни даде данните за всяко едно кътче от страната ни – до най-малкото селце", заяви Атанас Пеканов.

Той призова гражданите да се включат в процеса, при това онлайн, тъй като по този начин преброяването става лесно и бързо. 

„Само преброяването ще ни даде пълната картина за страната ни – от най-големия град до най-малкото селце. Като икономист, а и в ролята си и на вицепремиер, и на експерт, аз наистина вярвам, че само така можем да взимаме правилните решения. Само ако знаем всичко за страната, можем да търсим правилните политики, работещите и ефективни стратегии. Преброяването ще повиши представителността на взетите решения”, каза още вицепремиерът.

Той посочи, че данните от преброяването са важни и за Плана за възстановяване и неговото разделение на административни района.

„Преброяването е толкова важно, защото е единственият способ, с който ще получим пълната картина с всички детайли. Ще знаме всяко едно домакинство как живее, с какво се отоплява, какво образование има. Преброяването днес ще се отрази на качеството на живот утре. За да планираме после бъдещето си”, посочи той.