ИТН, „Възраждане" и БСП поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

„Тагарев трябва да си ходи моментално. Вчера да му се поиска оставката е късно“, заяви председателката на БСП Корнелия Нинова в парламента във връзка с взривения дрон.

„Случаят с откритие във водите ни дрон е притеснителен. И този факт оправдава нашата позиция от началото на войната, че трябва да се търсят преговори и мирен изход. Намираме се на няколкостотин километра от бойното поле, можеше да се очаква да се случи подобно нещо. Отново призоваваме да се прекратят военните действия между двете страни и да се търси мирен изход в кризата“, коментира още Нинова.

"Този военен министър е министър на Украйна, той не е министър на България. Нека да се забравяме това нещо”, пък заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

"Неслучайно е бил украински държавен служител. Само си представете, че в българското Министерство на отбраната или на външните работи бъдат назначени хора, които са работили за чужди държави. На кого са били лоялни те? На всичкото отгоре се оказва, че Тагарев, по неговите собствени думи по време на изслушване, когато ние попитахме, той каза, че не е получавал заплащане от Украйна, но, всъщност, се оказа впоследствие, че е получавал пари от НПО, които са чужди, неясно какви, с неясно какво финансиране, което още повече задълбочава въпроса кому е лоялен Тагарев", добави лидерът на партията.

Тошко Йорданов от ИТН също подкрепи думите им.

Според Йорданов Тагарев "се държи като министър на отбраната на чужда държава". Предположи, че дронът е украински, тъй като ако е бил руски, министърът щял "да се качи върху него".