Загиналият при взрива в Мъглиж е 45-годишен мъж от Казанлък. Той работи в завода от един месец, а преди това е бил готвач в Гърция, предаде репортер на TrafficNews.bg от мястото на инцидента. 

„Близки имаме, но никаква информация нямаме. Ако имаш близки там и знаеш, че е гръмнало как ще изглеждаш. Условията са като в цяла България – пълна мизерия.”. Така мъжът, който по-късно се оказа брат на загиналия при взрива коментира инцидента.
Експлозия в завод уби един и рани четирима други работници. Инцидентът е станал в частен завод за производство на амуниции. Засега се знае, че загиналият е бил затрупан. Експлозията е станала в цехове на военния завод "Арсенал", но те са били наети от частна фирма за боеприпаси. Според очевидци експлозията е била толкова силена, че е разрушила цеха наполовина, а покривът се намира на около 50 метра от мястото на инцидента.

Взривът е станал в един от цеховете, в който се произвеждали фойерверки и ловни патрони.
„Пожарът е загасен, проверено е дали има останали хора вътре и са предприети действия по евакуация и обезопасяване на района”, съобщи пред журналисти главният секретар Светлозар Лазаров.

По-тежко пострадали са две жени - на 30 и на 51 години. Те са откарани в столична болница с опасност за живота и с голям процент изгаряния. По-леко ранени са двама мъже, които също се намират в старозагорската болница.

„Касае се за частно дружество, която няма нищо общо с военното министерство. Безкрайно неприятно, изпратили сме екип на Спешна помощ от военна болница в Пловдив.”, заяви военният министър Николай Ненчев, който също беше на мястото на инцидента.

Районът в радиус от един километър е отцепен.

„Крайните данни ще ги дадат разследващите органи, на база на експертизите. Допускам, че става дума за грешка в технологичния процес, без да се ангажирам с конкретно становище”, каза още главният секретар.
От Инспекцията по труда през ноември са открили 4 нарушения.

„Окръжна прокуратура – Стара Загора ще наблюдава делото, но самото разследване ще се проведе от следовател от Национална следствена служба.”, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Само преди няколко месеца при експлозия в оръжеен завод в Горни Лом загинаха 15 невинни българи.

Мнението на военния министър - ТУК

TrafficNews.bg