Преговорите за нов транспортен коридор от Гърция през България до Румъния започват на 5 септември. От гръцка страна вече обявиха за подобно намерение, а сега то бе потвърдено и от премиера Бойко Борисов по време на ежегодната му среща с младежката организация на ГЕРБ във Варна.

Освен това правителството ще се опита възможно най-скоро да започне строителството на трети мост над Дунав между България и Румъния, като намерението е той да бъде на концесия, предаде Кросс.

„Сега на 5-и сме се разбрали да се видим и да си поговорим вечерта с Ципрас по разни теми. На 6-и подписваме един коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе. На 5-и октомври румънският премиер с целия си кабинет идва тук във Варна, за да прикачим към това Дунавската стратегия. Искам още един мост на концесия, дори до този на Русе, да се направи - който иска по-бързо да минава, да си плаща", заяви Борисов.

Премиерът каза още, че политическите елити на страните от Балканите трябва да покажат на страните в Европа, че са важни не само като външни граници на ЕС, но и по отношение на Берлинския процес, Дунавската и Черноморските стратегии.

„Да използваме географското си положение, просперитета си и възможностите да направим инфраструктурни проекти", добави той.

Борисов сам похвали външната политика на правителството и това колко добър съсед е България и обяви като цел на държавата приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз.