Към днешна дата нямаме проблем с парите, както и ЕС няма. Всяка една държава взима мерки със собствени средства. Спорът е какво ще стане, когато БВП на някои държави падне с 2% и какви ще са след това мерките, за да се възстанови кономиката. За мен ще са трилиони, защото немските заводи, както знаете спряха производството, България също затвори заводите, защото не им трябват и части. Верижната реакция ще е ужасяваща. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседанието на Европейския съвет тази вечер. По думите му са се обсъждали три варианта за отпускане на средства, като тепърва ще се обсъждат самите схеми. 

"Към този момент ни е дадена възможност: От неусвоени пари, вместо, както е по регламент, да ги връщаме на Брюксел, да ги използваме и  да ги трансферираме по отделни програми", каза Борисов. Разговорите между държавите ще продължат поне още 2 седмици. 

Както вече съобщихме, освен мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, държавните и правителствени ръководители трябваше да обсъдят и осигуряването на медицинско оборудване, лична защитна екипировка и респиратори, както и ще дискутират отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксинатази вечер.

"Обещаха ми днес 50-70 респиратора от Германия, били от най-добрите фирми, но да не говорим, докато не ги видя на камиона,", опевести премиерът. Той допълни, че германските власти са предоставили и лепило, което било необходимо за защитните костюми, които произвеждаме. Европейските лидери пък споделили надеждите си, че България ще започне и да изнася защитни костюми. 

"Най-скъпото наше облекло излиза 67-68 лв., презапасили сме се с такива. Умножете по 50 пъти и ще видите разликата с едонкратното облекло. На четвъртото пране вече е без пари. Ще разпределим тези от Габрово, ще дадем по две на най-засегнатите места. Облеклата са ни с най-доброто качество", гарантира Борисов. Той допълни, че е поставил темата за сертифицирането на медицинското оборудване, което се произвежда. 

"Това, което обещаха от ЕК - от понеделник техният мозъчен докторски тръст да  препоръча мерки за всички държави членки. Към този момент България със своите мерки бе последвана от държави, които ги въведохо по-бавно и платеха по-висока цена. Финландия каза на предишния съвет че няма да прилага българските мерки, а сега Хелсинки е под карантина. Мисля, че вече разбират всички колко бързи, правилни и навременни са били мерките и че повече никой няма да се шегува с тази напаст – коронавируса", коментира още Борисов. 

Той отново подчерта, че социалните мерки тепърва ще се коментират. "Трудно ще се намери решение между богатите държави, които стават все по-бедни, и тези от Централна и Източна Европа", изтъкна той.На днешната среща лидерите са коментирали възможността Хърватия да бъде подпомогната в борбата с вируса. 

Борисов коментира и темата за присъединяване на Албания и Северна Македония към Европейския съюз: "Винаги съм бил за, но Северна Македония трябва да знае, че ще отстояваме своето по историческите въпроси".