Премиерът Бойко Борисов посети Националния център за заразни и паразитни болести заедно с финансовия министър Владислав Горанов и здравния министър Кирил Ананиев.

Там предвиждат нов проект за нова производствена линия на БЦЖ ваксина у нас. Премиерът заяви, че подкрепя това и център ще получи финансиране.

„Тъй като коронавируса не е познат, но има реални възможности като при всеки грип да се елиминира. Но при лош сценарий, ако се наложи реимунизация ние няма да можем бързо да свършим работа при цялото население. Затова е необходимо да утроим капацитета и да направим финансиране“, заяви премиерът.

Държавата ще финансира и изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса. Центърът е основен доставчик, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят

Кристин Лагард  разказала на Борисов, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина.

„В Германия – голи доктори протестират за това, че нямат облекла, а ние само в рамките на месец реорганизирахме нашето производство. Днес след решение на министерски съвет докупуваме апаратура, която ни е необходима.  

В Националният център подготвят още два проекта, които премиерът също одобри за финансиране.

Борисов съобщи още, че на по време на Министерски съвет е решено и отпускането на 136 млн. за образование и иновативни кабинети по природни науки.