Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде брифинг относно актуализацията на бюджета и вдигането на разходите в публичния сектор след гласуванията вчера в парламента. Според него България върви към свръхдефицит заради вълната на популизма, която е завладяла парламента. По думите му всичко това се прави от президента Радев, за да си спечели втори мандат.

„Колегите да призоват за разум в парламента. Юмрукът на Радев роди партии и коалиции,  които не само не могат,  а се занимават се с глупости и не разбират материята. Най-важният политически акт е бюджетът. Диктаторът Радев, който направи България президентска република, иска да актуализират бюджета. Та те направиха така, че залагат бюджета за следващата година и правителство, което е длъжно да го изпълнява. Помните ли обвиненията за 50-те лева? Отидоха на 120 лева плюс увеличение на пенсиите и станаха колкото минималната работна заплата.

Защото Радев се е концертирал само да си спечели изборите и следващото правителство да се самоубие, като намали всичките тези разходи, а след това той да обяснява колко е било добро служебното правителство и отново хаос и еднолично негово правителство”, каза Борисов. Той каза, че никъде няма толкова драстично качване на публични разходи и вече няма да имаме шанс  за Еврозоната.  

Борисов припомни, че по време на неговото управление винаги е имало излишък и никога бюджетен дефицит.  Сега отиваме на дефицит над 5% и най-вероятно ще се наложи да се тегли дълг или да се вдигнат данъците.

Борисов каза, че и депутати от ГЕРБ са се пуснали по наклонената плоскост в популизъма в парламента, но въпреки това те са подкрепили само своето предложение за 100 лева надбавки към пенсиите. Според него това не е проблем и може да се защити от бюджета.

В случая обаче не ставало дума за надбавките, а за това, че се вдигат разходите с милиарди, без да се вдигат приходите.  Борисов каза, че Тошко Йорданов е бил прав, когато е коментирал ситуацията с бюджета.  Той дори предложи на ИТН заедно с депутатите от ГЕРБ да излязат от залата, за да не се приемат тези безумия на бюджета.

„Нека да излезем заедно от парламента г-н Йорданов и това няма да се случва, ако сте искрен, но вие казвате, че подкрепяте Радев и актуализациите”, каза Борисов.

„Къде са им мерките 60/40? Нали Радев говореше за Северозапада- къде са им парите за инфраструктурните проекти? И защо ги спряха и сега ще ги похарчат за друго. Всичко е подчинено Радев да стане президент, без значение  е за него е дали държавата ще фалира”, каза Борисов.