Радваме се, че аргументите ни бяха чути и беше приет един реалистичен срок. Това каза пред bTV министърът на икономиката Богдан Богданов по повод отлагането с една година на прекратяването на дерогациятата за внос на руски петрол.

Взехме решение да подготвим аргументи, които правителството разглежда в последния месец. Чухме различни мнения, но в крайна сметка ние изискахме анализ от експерти в конкретната сфера и различните държавни инстиртуции. Нашето решение е да предложим един реалистичен срок, който е в интерес на потребителите и на българската държава, заяви Богданов.

В последната година не беше изготвен никакъв план за преминаване на "Лукойл" към неруски петрол. Аз очаквах, че такъв план е предоставен от "Лукойл" още на служебния кабинет. Не знаехмае как "Лукойл" си представя че ще работи този стратегически за страната ни актив, посочи икономическият министър.

Срокът от една година е реалистичният срок, базирайки се на пазарна динамика, достъп до суровини и срок на доставка на суровини. Целяхме рисковете за България да бъдат елеиминирани. "Лукойл" трябва да договори и достави на България петрол на възможно най-добри цени, подчерта Богдан Богданов .

Срокът е съобразен с това какви количества и кога могат да се доставят, с производствения цикъл и с логистичните елементи. Ако "Лукойл" не спазва плана, който е по закон, ще търпи санкции. В закона се казва не просто, че има график и санкции, а че рафинерията трябва да поддържа капацитета си от последните 5 г. Искаме този стратегически актив за България да работи на максимален капацитет. Другото, което казваме на "Лукойл", е – трябва да започнете да плащате данъците си в България. Те платиха 89 млн. лева данък заради дерогацията. До края на година очакваме да платят още 270 млн. лева, коментира министърът.

Държавният интерес е абсолютно защитен, както и интересът на потребителите, за да може в България да има оптимални цени на горивата, добави той.

"Лукойл" трябва да спазва законите. Ако това не се случи, държавата може да поеме контрол над рефинерията и нейните активи. Има механизми, ако се наложи, държавата има възможност да поеме оперативния контрол, увери Богданов.

По думите му инфлацията се понижава и в момента е на нива около 7,7% на месечна база. Надявам се догодина инфлацията да продължи да пада, отбеляза министърът на икономиката.

Според него зааплатите и стандартът на живот у нас се повишават.