Близките на загиналите в автобусната катастрофа на АМ "Струма" край пернишкото село Брестовец македонски граждани ще може да влизат в България и без документ за COVID-19 (зелен сертификат), съобщиха от македонската държавна агенция МИА.

Всички близки роднини на пострадалите и жертвите в тежката катастрофа независимо дали имат документ за защита от коронавируса ще могат да влязат в страната ни.

От българските гранични власти са информирали за промяна в протокола за влизане в Република България на тези хора, съобщиха от Националния координационен център за гранично управление на РС Македония.

В катастрофата загинаха 45 души, между тях 12 деца. Седем са оцелелите, като те са приети в "Пирогов" с обгаряния, вдишали са и пушек. Един пострадал е приет в травматологията със счупвания.

Автобусът се е ударил в мантинелата и в дясно, и в ляво, в преградната мантинела между двете платна. Изгорял е напълно, като именно огънят се предполага, че е причина за смъртта на толкова много хора. Свидетели на инцидента са дали показания за взрив.

Външният министър на РСМ Буяр Османи и премиерът Зоран Заев пристигнаха у нас и посетиха пострадалите в болница "Пирогов". Проведена бе и среща между премиерите Стефан Янев и Зоран Заев. На брифинга в МС стана ясно, че разследването се поема от българските институции, като ако се наложи, ще бъде търсена и подкрепа на македонските им колеги.

В България обявиха 24 ноември за ден на национален траур. Причината са жертвите на двете трагедии - на пожара в дом за възрастни хора в село Рояк и на тежката катастрофа на автобус на АМ "Струма".

В Македония ще има тридневен национален траур за жертвите в катастрофата.