След катастрофата край Омуртаг на 15 август, в която загина 17-годишният Джейми Ангелов и тежко пострада Анхел Иванов, близките на жертвата продължават да обвиняват за трагедията шофьора на другия автомобил – председателя на ДПС в града и общински съветник Халил Басриев.

Фаталният сблъсък станал около 23,50 часа на около 100 метра след бетоновия възел край Омуртаг.  Според версията на КАТ 18- годишният Сиян Асенов, който карал колата, в която били Джейми и Анхел, на десен завой е изгубил контрол над управлението на автомобила и е навлязъл в лентата за насрещно движение. Блъснал се е с лявата си страна в предната част на кола, управлявана от  32-годишния Халил Басриев.

Семейството и приятелите на Джейми и Анхел обаче настояват, че Басриев е бил пиян, което е укрито от дошлите полицаи, както и че не е казал на дошлата линейка за пострадалите младежи, което е довело до фатално забавяне.

Нещо повече, когато приятели на жертвата с друга кола спрели при общинския съветник, за да му помогнат той им е казал, че няма други пострадали, да не викат полиция и че сам ще се оправи. Именно това била и причината няколко часа Джейми и Анхел да стоят в канавката и никой да не им окаже медицинска помощ.


Според близките има голямо разминаване в реалните часове, в които са изпратени линейките и в записаното в протоколите на полицията и болницата в Търговище.

На 15 август вечерта, компанията на Джейми и Анхел излязла с автомобили. Уговорката им била да се чакат на бензиностанция на пътя, в която да хапнат нещо. Колата, в която били двете момчета обаче тръгнала по-рано към мястото, а автомобилът бил управляван от Сиян Асенов.


„По пътя видяхме катастрофирал автомобил. Веднага спряхме, обезопасихме и отидохме да помогнем човека, тогава още не знаехме кой е той. Побутнах го, но той не отговаряше, при втория опит се събуди. Миришеше много на алкохол. Питахме го какво е станало, има ли други пострадали и т.н. Той каза, че няма и да не викаме полиция, щял сам да се оправи. Каза и че не карал той колата и нищо не знаел.”, разказва Марчело Альошев, който е част компанията, излязла същата вечер.

Момчетата обаче се обадили на 112, за да извикат линейка, която да го вземе, тъй като имал малко кръв по главата и не изглеждал добре. Първо пристигнала полицейска кола, която казала на момчетата да се отдръпнат и да не се занимават. Според близките Басриев се обадил и на свои близки, които да дойдат първи на мястото на инцидента. В крайна сметка той е приет в болницата в Търговище.

„Ние не знаехме какво да направим. Аз предупредих полицаите, които дойдоха, че мъжът е пил много и мирише на алкохол от разстояние. Тогава разследващите казаха само да се махнем и да се разотиваме бързо“, обясни Марчело.
Близките на загиналото момче споделят още, че разбрали за случилото се от полицаи, които отишли в махалата да ги търсят.
„Предполагаме, че Басриев им е казал, че има други участници, но това беше часове след като го откараха“, допълват приятелите на Джейми.

Малко след като пострадалите младежи били приети в болницата 17-годишният Джейми починал. Близките така и не получили информация какво се е случило и каква е причината за смъртта му.

„Местните хора от Омуртаг и село Обител ме посещават всеки ден и ми казват, че този общински съветник от ДПС е бил постоянно пиян. Казаха, че не са го видяли в трезво състояние.“, разказва чичото на починалото момче Асен Цветков.


Той допълни, че най-големият им страх е случаят да бъде „потулен“ и никой да не понесе вина за смъртта на 17-годишното момче и за сериозните травми и наранявания на неговия 18-годишен приятел Анхел, който все още е е в болница.

„Те твърдят, че вината е на момчето от премазаната кола, но въпросът ми е защо Басриев не каза, че има други пострадали? Защо никъде не стана ясно, че е пил?“, коментира Цветков.

Няколко дни след като разбрали, че в катастрофата е участвал политик и решили, че случаят може да бъде потулен, близките на починалото и пострадалото момче отишли до бензиностанцията срещу болницата в Търговище. Там на камерите видели кога тръгват двете линейки, откарали Анхел, Джейми и Сиян в болницата. Тогава установили, че часът, в който те са подали сигнал за пострадалия Басриев е близо един - два часа по-рано. Според близките, ако през това време лекарите са знаели, че има други пострадали е можело 17-годишното момче да оцелее. 


След инцидента в медиите излезе информация, че момчето управлявало автомобила, в който се е возил Джейми е неправоспособно, но близките на момчетата ни предоставиха снимка на негов документ.

Близките са категорични., че няма да оставят случая така и че ако се налага ще потърсят помощ и от други институции.

„Ние живеем в Германия, точно защото подобни неща се случват в страната ни. Всичките сме образовани и работим. Просто не могат да се подиграват така с човешките съдби и смъртта на хората“, обясниха близките.

Те вече организираха масови протести, които доведоха до затваряне на пътя София-Варна. За да успокоят страстите окръжният прокурор Диляна Стоянова, зам.-началникът на Областната дирекция на МВР в Търговище Мариан Михайлов и началникът на Районното полицейско управление в Омуртаг Борислав Борисов дадоха брифинг, на който увериха, че по случая се работи компетентно и няма опити за прикриване на вина на местния лидер на ДПС.

Роднините на жертвата обаче са убедени, че именно Басриев носи вина за смъртта на Джейми Ангелов и ще продължат да се борят това да се докаже и справедливостта на възтържествува.

TrafficNews ще продължи да следи случая, който разбуни Омуртаг.