Десетки граждани излязоха на протест пред НДК, организиран от семейството на убития през 2007 година Андрей Монов. Основното искане, което беше изписано и на плакати е едно: „Убиецът Полфрийман в затвора”.

 Причина за протеста стана предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, който преди 12 години наръга смъртоносно сина на бившия депутат от БСП Христо Монов.

 "Искането е едно и е ясно - справедливост за всеки. С това решение, преди една седмица, този състав на Софийски апелативен съд наруши чувството за справедливост в обществото", заяви пред медиите Монов.

Протестиращите направиха и шествие, като от НДК се отправиха по бул. "Витоша" към Съдебната палата и недалеч от мястото където беше убит студента Андрей Монов - до храма "Света Неделя".

 Хората запалиха свещи и ги поставиха на стълбите пред Съдебната палата.

 "Не е важно колко сме, важното е, че сме на този площад, който носи това свещено име. Той се вижда от гроба на Андрей, но там са само костите - важен е духът", каза Монов пред протестиращите.

Протестиращите поискаха и оставката на Калин Калпакчиев, който е председател на съдийския състав, взел решение да освободи Полфрийман предсрочно.