Вчера в Северна Македония пристигнаха тленните останки на 45-те жертви на катастрофата на АМ „Струма“. Полетът закъсня заради лошо метеорологични условия и официалната церемония беше само на летището в Скопие. Представители на държавата отдадоха последна почит и поставиха венци.Близо половината от жертвите на катастрофата – 19, са от община „Студеничани“. Оттам са и четирима от седемте оцелели.

„Вчера беше много тъжен ден, семействата погребаха останките на всички, които загинаха при инцидента. Тъжен ден, дано на се е повтаря“, каза пред bTV кметът на общината Азем Саадики.

Той подчерта, че за близките на загиналите е много важно да се разбере истината – какво точно се е случило.

„Имаме голяма надежда, че България е член на ЕС и ще има истинско разследване на инцидента, за да не се повтарят такива тежки трагедии“, каза Саадики.

По думите му четиримата оцелели от община „Студеничани“ са в добро състояние и се вазстановяват.

„Ще търсим, искаме да видим кой е виновен. Засега не знаем какво е станало. Можем само да предполагаме дали е това или онова. Това е съдба от Господ, все някога ще излезе наяве какво е станало. Ще видим какво ще кажат властите – и българските, и нашите.  Ще стане ясно някой ден. Едни викат: това е, други: онова е, ама като не си го видял с очите си“, казва Османов.