Бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов е арестуван навръх 9 септември във връзка с дело за шпионаж в полза на чужда държава. Новината дойде от съпругата му Дора Чичкова, която разказа пред изданието, че мъжът й е бил откаран с белезници на разпит в спецпрокуратурата. 

Домът им бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов, който в момента е секретар на националното движение "Русофили", е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Преди дни Борисов е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, твърди неговата съпруга.

От "Дума" не са успели да се свържат с председателя на "Русофили" Николай Малинов, нито с неговата съпруга. По неофициална информация в техните офиси и в дома им също се извършват обиски. Сутринта Малинов е трябвало да участва в предаване по бТВ, но не се е явил в студиото.

Пред вестника зам.-председателят на НД "Русофили" Владимир Чучуев разказал, че рано сутринта в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

В разследването и последвалата акция срещу ръководството на "Русофили" са участвали служители на ДАНС, научи TrafficNews.

НД "Русофили" е създадена преди 16 години неправителствена организация, която е в активни контакти с Кремъл и сродни сдружения в други държави.   

Шефът на движението Николай Малинов, бивш депутат от БСП, се смята за приятел на ексгенерала от КГБ Леонид Решетников, който сега оглавява Института за стратегически изследвания към администрацията на президента Владимир Путин.

Двамата са близки с банкера Константин Малофеев, когото САЩ и ЕС вкараха в черния списък на подлежащи на санкции руски граждани като спонсор на сепаратистите в Източна Украйна. През 2015 година Малинов и Малофеев с общи усилия се опитаха да вземат частната телевизия TВ7, но не успяха.

Разследваният за шпионаж, най-вероятно в полза на Русия,  Юрий Борисов в момента е дясната ръка на Малинов в "Русофили". От 1991 до 1997 г. е депутат  от БСП в VII Велико народно събрание, в 36-о и 37-о Народно събрание. В 37-ото НС е председател на Комисията по образование и наука.

Главен редактор на теоретичното списание на БСП „Ново време“ от 2000 г. до 2015. В периода 2008 – 2015 е първи зам.-главен редактор и и.д. главен редактор на вестник „Дума“. От 2005 г. досега е главен редактор на българското издание на френския месечник „Монд дипломатик“. Носител на наградата на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков“ (2012).

63-годишният Борисов е член на Съюза на българските писатели като автор на книгите „Психология на подсъзнанието“ (научна), „Войната на Мърфи“ , „Христос не возкресе“ (публицистични), „Приказка за Буда“ и „Молба за Рая“ (художествени).