Заради изказването, че е български генерал главният секретар на МВР Петър Тодоров може да бъде уволнен. Това каза пред БиТиВи бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Той напомни, че МВР е девоенизирано още от 2006 година. Затова и Тодоров не е генерал, а е главен комисар. Самото изказване Тодоров направи вчера, когато подаде оставката си от поста.

"Вярвам, че те ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да правя това. Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен този пост не е самоцел. Аз имам чест и достойнство на български офицер и генерал, а без тези качества няма как да бъдеш истински служител на реда", каза вчера Тодоров. 

Той обясни още, че не можел да работи с вътрешния министър Калин Стоянов. Според Тодоров той нямал волята да продължи битката за законност на МВР. Определи мотивите, с които Стоянов поиска оставката му, като политически и напомнящи записите от Националното съвещание на "Продължаваме промяната".

Главният секретар на МВР подава оставка

Вътрешният министър за главния секретар на МВР: Ще продължим да работим трудно