Българите са най-недоволната от живота си нация в Европа. Това показва проучване на Eurostat, измерващо удовлетвореността на населението в страните в съюза.

Измерва се субективен показател за благосъстоянието на отделните индивиди, което може да бъде повлияно от много фактори – като например възраст, ниво на образование, семейно и финансово положение, както и разнообразието от опит, избори, приоритети и ценности на индивида.

Оценка 7,1!

По скалата от 0 до 10 през 2022 г. европейците са оценили общото си ниво на задоволство средно с 7,1. Това представлява сумарната оценка на всички респонденти в отделните страни.

За 18 от 27-те държави в евросъюза удовлетвореността от живота е оценена над или същата като средната за ЕС, сочат данните на статистическата агенция.

Оказва се, в България населението е поставило оценка 5,6, което е и най-ниското замерено ниво. То е единственото, което пада под 6, или с 1,5 пункта под средното за европейците. След нас са германците, които поставят на живота си 6,5, следвани от гърците, дали средна оценка 6,7 от 10.

Най-висок рейтинг на качеството на живот поставят гражданите на Австрия. Те поставят оценка 7,9 от 10, следвани от финландци, поляци и румънци, които отчитат еднакъв резултат – 7,7.

Сравнително високо е задоволството и на жителите на Белгия и Холандия, и двете с 7,6 от 10. Прибалтийските републики дават различни оценки, като най-ниска е тази в Латвия – 6,8. Следват Литва (7,1) и Естония (7,2).

Испанци, португалци, французи и италианци поставят сравнително еднакъв рейтинг за качеството си на живот – между 7 и 7,2.

Общото заключение е, че в повечето страни членки на ЕС населението се чувства доволно от битието си, имайки предвид, че преобладават оценки до 6 и нагоре.

Припомняме, че българите успяха да поставят себе си като най-нещастната нация сред европейците. Тогава нацията ни отново бе единствената, дала оценка по-малка от 6 върху цялостното си задоволство.

Това, както споменахме, са показатели, които измерват изцяло субективното усещане на хората, което има връзка, но не зависи изцяло от икономика на страната и стандарта ни на живот.

Българите първи по нещастие в ЕС, румънците - сред най-щастливитеКакво прави нациите щастливи?