България ще изнася електрическа енергия за Северна Македония. Това стана ясно след среща между премиерите Гълъб Донев и Димитър Ковачевски.

"Обсъждахме решение за снабдяване с електрическа енергия през 2023 година. Договорихме се да формираме работна група от министерствата на икономиката и енергетиката, в която ще се разговаря за капацитета за транспортиране на електрическа енергия и цените". Това обяви премиерът на Северна Македония Ковачевски.

"Ако преди две години обсъждахме пандемията, която затвори света, то сега кризата е около недостигът на електрическа енергия, посочи премиерът на Северна Македония".

"България традиционно е енергиен лидер в района, който гарантира сигурността в сектора на Балканите. Износът на около 200 мегаватчаса базова равномерна енергия ще е за периода до 31 март 2023 година", уточни министър-председателят Гълъб Донев.

"Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация,  беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с недостига на ваксини – сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса", посочи той. 

По думите му е договорена доставката на електричество, които да обезпечат нуждите на бизнеса. „За целта ще бъде сформирана работна група, съставена от експерти от министерствата на енергетиката и икономиката на нашите две държави. Те ще обсъдят техническите параметри за доставките на електричество, капацитета и цените, които ще бъдат определени съгласно законодателството на Република България и това на РСМ”, посочи северномакедонският премиер.

От казаното от Ковачевски стана ясно, че двамата премиери са говорили и за възможностите на газохранилището „Чирен”. Премиерът на РСМ  изрази и надежда, че в рамките от две седмици ще има решение и за Скопие, и за София, както и за бизнеса и за битовите потребители.