България и Индия ще подновят обмена на студенти. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН) след среща на министър Галин Цоков и заместник-министър Генка Петрова с посланика на Индия у нас Санджай Рана.

Сред темите, посочени от проф. Цоков като приоритетни, са още сътрудничеството между индийски и български университети, между изследователски институти, както и възможностите за обмен и на преподаватели между двете страни.

По време на срещата стана ясно, че България и Индия подготвят две споразумения за сътрудничество – в сферата на образованието и културата и в областта на науката и технологиите.

Посланик Рана изтъкна, че двете държави са имали много успешно сътрудничество и в двете сфери в продължение на години, но по време на пандемията то е било прекъснато. Сега трябва да положим всички усилия да възобновим нашия образователен обмен, посочи той. По думите му предстои подписване на споразумение за сътрудничество в областта на образованието, културата и изкуствата между външните министерства на двете държави. В него са включени предложенията на МОН, включително това за ежегоден обмен на студенти, каза посланикът на Индия.

Общо 15 научни проекта са били реализирани, след като през 2019 г. е била създадена възможност за сътрудничество между български и индийски учени, съобщават от министерството, предаде БТА. По думите им сега Индия има желание да бъдат добавени нови области на съвместна научна дейност като смарт технологии, земеделие, интелигентно производство, блокчейн технологии и др.