С градинки на покрива осъмнаха три автобусни спирки в Бургас. "Зелените шапки" са поставени от общината по примера на някои европейски градове, където иновативната идея вече е наложена, съобщи 24 часа.

Едната от спирките със зелен покрив се намира при Индустриален и логистичен парк, а другите две са до Дома на нефтохимика.

Поставянето на зеленина върху автобусните спирки се прави на определени места, където няма широколистни дървета. Заради липсата на сянка през летните месеци въздухът там е по-горещ, а нивото на прахови частици по-високо, обясняват експерти.

Растителността върху автобусните спирки е специфична и се използва предимно при изграждането на градини върху покриви на сгради, тераси и паркове. Тя издържа на високи температури и липса на влага през лятото. Устойчива е и на минусови температури през зимата.

Растенията имат способността да асимилират праховите частици, което ще помогне за частичното подобряване на качеството на въздуха, надяват се от общинската администрация.

В момента се проучва възможностите за озеленяване на още автобусни спирки, което да е поредната стъпките към опазване на природата и формиране на екологично мислене в обществото, коментират от общината.