Пълно  разминаване между официалната информация за арестуваните край Красново трима иманяри и техните собствени твърдения  установи TrafficNews.bg.  Репортер на сайта успя да говори с двама от тримата арестувани , минути след като изтече 24-часовата им мярка „Задържане под стража Според полицията тримата мъже са задържани в момент на незаконни археологически разкопки в местността „Калето” вчера около обед. . В автомобила на един от задържаните са намерени  лопати, кирки и легенче за промиване на злато. При последвалите претърсвания в жилищата на задържаните са открити метални предмети и детектори за метал. 

Марек Валашевски- Поляка обаче  е категоричен, че не е извършвал разкопки, а заедно с приятелите си Данаил и Златко и бил в балкана за гъби. „Тръгнахме към 10, в 11 бяхме горе. Разделихме се, останахме с Данаил , а другият ни приятел тръгна настрани. Изведнъж изскачат полицаи и викат „Лягай ! Полиция!” Арестуваха ни, поудариха ни малко и това беше” разказва Валашевски, който е поляк, но е женен в Хисар и от 1991 година живее там. Занимава се със земеделие и ремонти на селскостопанска техника.

Ето и част от интервютата с двама от задържаните:

-Често ли ходите за гъби?

-Често.

-А познавате ли ги?

-Да, сега бяхме за есенна манатарка. Но намерихме само една разложена.  

-Защо ходите за гъби с металотърсач?

- В нас не са открили нищо.

-Но в колата на третия ви приятел е имало кирки, лопати и легенче за промиване на злато!

-Той се занимава с добив на самородно злато и затова носи такива неща.  Но ние не знаем какво са намерили, нищо не сме видели.

Данаил Кръшков- Ярата също се представя за земеделец от Хисар , категоричен е  че никога не се е занимавал с иманярство.

-Как се оказахте в епицентъра на полицейска акция за незаконни археологически разкопки?

- Нямам представа, дори не знам че е имало акция. Аз съм за гъби и изобщо не знам за какво става въпрос.

-Друг пък случвало ли се е да ви арестуват, докато събирате гъби?

-Е, то ако всеки път ни хващат за гъби!

- Какво смятате , че ще се случи от тук нататък?

- Ами това е смешно. Би трябвало да ни пуснат.

TrafficNews.bg