Задържан е надзирател, внасял срещу заплащане неразрешени вещи на лишени от свобода лица, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Полицейските действия са осъществени на 5 декември. В хода им е задържан 29-годишен служител от надзорно-охранителния състав от затвора в Ловеч. Според събраните до момента данни, той е внасял забранени за притежание вещи на лишените от свобода, като за целта е получавал и предварително уговорена сума.

По случая е образувано досъдебно производство за получаване подкуп и за длъжностно престъпление, а работата по неговото документиране продължава под надзора на Окръжната прокуратура в Ловеч.

В същото време проверки се извършват и в пловдивския затвор. Както TrafficNews.bg съобщи командир и главен надзирател от пловдивския затвор са временно отстранени от работа след скандала с внос на забранени вещи. Срещу Тодор Илиев и Светлозар Андонов е започната дисциплинарна проверка.

Разследването трябва да приключи на 20 декември като след това ще бъдат определени наказанията им.  

Отстраниха от работа пловдивските надзиратели, допуснали внос на забранени вещи зад решеткитеДисциплинарни наказания заплашват Тодор Илиев и Светлозар Андонов

Припомняме, че канал за внос на незаконни вещи /а вероятно и вещества/ бе пресечен при акция в пловдивския затвор в началото на ноември. Жена от ромски произход е донесла на свой близък багаж, който бил приет от дежурните, въпреки, че приемът на багаж в делничен ден е забранен. Чантата, била приета със съгласието на командира Светлозар Андонов. Сигнал за нарушението бил изпратен до временно изпълняващия длъжността началник на затвора Запрян Илиев, който веднага разпоредил вътрешна проверка. В чантата били намерени телефон, зарядно и домашно приготвена храна. За всяко едно от тези неща има забрана да бъде внасяно зад решетките. 

Багажът е бил предназначен за затворник с прякор Лъки.