Алгоритъмът за диагностика на COVID-19 е готов и след няколко дни ще бъде изпратен до Министерство на здравеопазването. Това съобщиха от Българския лекарски съюз след проведената днес среща между специалисти по вирусология, имунология, епидемиология, микробиология, обща медицина и преподаватели от Медицинските университети в Пловдив, София и Плевен.

„Трябва да сме наясно къде сме сега, какво трябва да правим в кабинета на общопрактикуващия лекар, на специалиста, в болниците, в цялата ни здравна система. Трябва да има ясно послание към обществото и Министерството на здравеопазването за поведението, което трябва да се следва при диагностиката на COVID-19", заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. 

Могат ли антителата да осигурят своевременна диагноза коронавирус и могат ли бързите тестове да бъдат евтина алтернатива на PCR тестове, бе обсъдено по време на срещата. Експертите коментираха и епидемиологичните аспекти, свързани с тестването, като това да се извършва теста, както и проблемите и неизвестните при PCR теста като златен стандарт в диагностиката на коронавирусната инфекция.

Сред участниците в срещата бяха проф. д-р Добрин Свинаров, председател на Българското дружество по клинична лаборатория, проф. Радка Аргирова,, председател на Националния експертен борд по вирусология, проф. д-р Нели Корсун - завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към НЦЗПБ, проф. Райна  Гергова – микробиолог и преподавател от МУ-София, проф. Мария Средкова – ръководител Вирусологична лаборатория МУ-Плевен, доц. Мария Атанасова от МУ-Пловдив и още много експерти от Университетски болници и лаборатории от страната.