Промени в ТОЛ системата са били обсъдени по време на срещата между служебния вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари. Алексиев определи ТОЛ системата като "неадекватна и недобре структурирана".

“Можем да доведем до по-високо таксуване на транзитния трафик през България и по-облекчени тарифи за родните превозвачи”, предложи транспортният министър. “Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради големия и дълъг престой на камиони и тирове. Всичко това се отразява на крайния потребител”, поясни той.

На срещата бяха обсъдени актуални въпроси и ефективни решения за стабилизиране на сектора, както и възможностите за намаляване цените на горивата и подобряване на транспортната свързаност. Целта на разговорите беше предприемането на спешни мерки за постигане на устойчивост в сектора на автомобилните превози за гарантиране на икономическата стабилност на страната.