Г-н Зюмбюлев, защо спряха протестите в Пловдив?

 - Не са спрели. Не успяхме да се организираме за понеделник. Следващият  ден пак ще има протест от 17.30 часа. 

Колко са клиентите на КТБ  в Пловдив? 

-Само в града са 35 000 души. Ако прибавим и областта, стават 50 000 човека. А в цяла България са половин милион. 

Защо тогава толкова малко хора излизат пред БНБ?  

 -Причините са много. Хората се страхуват, други са били заплашвани. А и народопсихологията е такава, че трудно ще излезе на протест. Въпреки , че става дума за собствените му спестявания. 

- Кой ги е заплашвал? 

- Не знам, заплахите са най- различни. Освен това сме сигурни , че полицията подслушва телефоните ни. Бяхме решили да организираме протест пред дома на Иван Искров и щом го споменахме , той веднага бе снабден с охрана и го преместиха да живее в Бояна.

 -Каква е  вашата лична мотивация да участвате в протестите и да ги организирате?

 -Аз съм клиент на банката от 2008 година. КТБ винаги се е отнасяла коректно към мен като         клиент и съм доволен от услугите й. Имам и депозити , и разплащателна сметка.  Никога не съм предполагал , че може да се стигне до подобна ситуация.

- Какъв е сценария от тук насетне? 

-Можем само да гадаем.  Може би са няколко. Най- логичният е банката да бъде оздравена и хората и фирмите да имат достъп до сметките си.  На практика обаче това няма да се случи , докато не се сформира ново правителство. При правителството на Близнашки , това няма да стане.  Те нямат нито желание, нито намерение, да се намесят активно. Те явно така го разбират, защото така не носят никаква отговорност. Ако са искали – имали са възможност. И за среща с Оманския фонд, и за разговори  с австрийския ЕПИК.  Това са сериозни инвеститори и не е нормално да се гледа с насмешка към тях.  А при нас има информации, че са се отнесли несериозно към тези инвеститори. Ако обаче сценарият за съсипването на банката успее и започне разпродаването на активите й на безценица, от тук насетне нито една българска банка няма да бъде оставена на спокойствие. 

-Как гледате на проектозакона  на Пеевски и Цонев за КТБ, който ДПС планира да внесе след като парламентът заработи? 

-Подобен закон не бива да бъде приеман от българския парламент. Това е крайна форма на подигравка. Виновниците за кризата в КТБ да внасят закон за оздравяването й е просто подигравка. Затова още първия ден пред Народното събрание ще има протест на вложителите.  Не мисля , че банковата тайна трябва да бъде разкрита.  Проблемът не е в това, кой има депозити в банката, а тези атаки , които бяха направени от определени олигархични кръгове, медии и за съжаление част от държавния апарат. 

- Имате ли информация какво правят квесторите в банката? 

-Нищо не правят. Взели са печатите, никой с нищо не се занимава . Подписват се някакви договори за правни услуги за 200-300 хиляди лева по приятелска линия.   Квесторите ще приберат милион и половина възнаграждения. Има 30 души помощник-квестори , всеки от които получава 5 бона заплата. Миналата седмица тук , в Пловдив , пристигнал един от тези помощник- квестори- девойка на 24 години.  И тя ще управлява клон на КТБ. Според вас това сериозно ли е? 

 -Какво  се случва с хората, чиито сметки са в затворените банки? 

-Някои са на ръба на оцеляването, други търсят заеми от близки или други банки, за да издържат до отварянето на КТБ.  Аз например  имам кредити към други банки и сега , не мога да ги плащам. Хора , които  са подготвяли тегленото на ипотечен кредит,  загубиха капарото си.  Сметките на много фирми са блокирани, много е тежко положението във военно промишления комплекс. Ако не се вземат мерки,  до Нова година ще има вълна от фалити. Бях оптимист и затова се върнах да живея в България. Вече не вярвам , че можем да бъдем нормална европейска държава. И много от хората , които срещам мислят по същия начин.  За съжаление институциите , които са длъжни да пазят законите ги погазват най- грубо.  

Парашкева Иванова