Инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните - София област проверяват съмнение за хранителен инцидент в Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец. Взети са проби за лабораторно изпитване от суровини и от контактните повърхности в кухнята на училището за да се установи причината за неразположението на децата. Резултатите се очаква да бъдат готови след 72 часа.

От пресслужбата на Министерството на здравеопазването  съобщават за 43 деца от Правец със симптоми на хранително отравяне - повръщане, разстройство, дехидратация и замаяност.

По първоначални данни 15 деца са били приети в столичната болница "Св. Анна", 19 - в Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров", 4 - в болницата в Ботевград, обобщават от ведомството.

Според медици, децата са хоспитализирани през нощта, заедно, към 2.30-3.00 ч. Тази сутрин те са в подобрено състояние. Все още някои са фибрилни, отпуснати, но продължават парентералните вливания. Някои са в средно тежко и тежко състояние, но са стабилизирани.

Децата са на възраст между 11 и 14 години и са от различни краища на България, но учели в училище в Правец.

Още новини ТУК

TNS.bg