Двамата афганистанци Мустафа Хан и Лахаб Юсуфзай, които изнасилиха момиче от дом за сираци в София,  са дошли в България без семействата си, макар да са на 16 и 17 години. Това съобщиха за TrafficNews от Държавна агенция за бежанците. 
 
Тийнейджърите са подали молба за международна закрила и съответно са били настанени в общежитието за мигранти в квартал "Военна рампа".  Там те са били на свободен режим. "Те могат да  напускат сградата и да влизат на територията и в часови диапазон 8:00 ч.-22:00 ч. през лятото и 8:00 ч. -20:00 ч. зимно време", обясниха от ДАБ, като коментираха и че не могат да носят отговорност за действията на двете момчета.
Мустафа и Лахаб са подали документи и очакват да получат статут на бежанци. До момента не са създавали никакви проблеми в общежитието.
 
" Двамата са издърпали момичето в изоставена сграда във "Военна рампа", след което са я заплашили с нож, за да не вика и да не се оплаче на някого. Бутнали са я на земята, изнасилили са я, а за случилото се е разбрало, след като момичето се е прибрало в дома, в който живее. Повдигнати са им обвинения за изнасилване при съучастие", обясни пред TrafficNews говорителят на Софийска районна прокуратура Невена Зартова. 
 
Изнасиленото момиче е на 17 години и живее в приют в квартал "Овча купел".  
 
"Тя е добре, в момента с нея работи психолог, но не можем да ви дадем повече подробности", коментира пред TrafficNews директорът на дома Марин Зарков.
 
Изнасилването се е случило във вторник, а двамата извършители са задържани в четвъртък. Софийският районен съд е освободил Мустафа Хан и Лахаб Юсуфзай, като им е наложена мярка за неотклонение "надзор от инспектор от детска педагогическа стая" заради тяхната възраст.
 
Тийнейджърите са настанени обратно в общежитията за мигранти в квартал "Военна рампа".
 
От прокуратурата поясниха, че са внесли протест срещу решението на съда и че според държавното обвинение предвид жестокостта на престъплението е наложително двамата извършители да бъдат оставени за постоянно в ареста, независимо от възрастта им. 
 
Предстои да бъдат разпитани служители от дома, в който живее момичето, които да изяснят защо тя е била навън след полунощ, както и как всъщност се е стигнало до случилото се.