500, вместо 300 лева бонус ще получават учители, които са готови да напуснат големия град и да се посветят на професията в малки населени места с проблемни ученици. 

Стимулът се дава за преподаватели, които се включват в Националната програма „Мотивирани учители”. Те трябва да се престрашат да работят в проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Освен бонуси към заплатата, тези учители ще получават допълнително и 200 лева за наем в срок от 12 месеца.

Промените в Националната програма, която разполага с бюджет от 1,7 млн. лева, са предложени от просветното министерство, като чрез нея МОН се опитва да осигури педагози в проблемни райони.

Става въпрос за населени места, където има остър дефицит за учителски кадри. Програмата не се отнася до ромски училища в София или Пловдив, например. Защото там обикновено няма проблем с кадрите. 

"В училището, което управлявам, 98% от учениците са от малцинствата. Но когато обявих свободно място за учител по физическо, се явиха 33-ма кандидати. Желаещите да преподават философия бяха 8, а български език и литература - 10. Така че училището не влиза в Програмата", обясни за TrafficNews директор на пловдивско школо. 

Другият модул на програмата "Мотивирани учители" е за решаване на проблема с много дефицитните преподаватели по математика, физика, информационни технологии, химия, религия. Специалисти с висше образование, които искат да придобият професионална квалификация „учител“ по тези специалности, могат да се обучават задочно за 1 година в университет, за което ще получат по 1200 лв. финансиране плюс разходи за нощувки и транспорт.

При квота от 100 души обаче до 24 април се бяха явили едва 65 кандидати въпреки примамливите условия.

"Как да накараш един IT специалист да стане учител с 920 лева заплата, като в частните фирми ще му дават няколко пъти повече", коментират директори. 

"Стратегията за удвояване на учителските заплати, която следваме, ще продължи и в бюджет 2020", заяви финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на Министерски съвет. Той поясни, че засега това е едно от двете сигурни неща за бюджетната рамка. Другото е увеличението с 10% на заплатите в бюджетната сфера.

Горанов уточни още, че предстоят разговори с министерствата за уточняване на позициите.

 Отчетът за септември показва 150 милиона надвишаване на приходите над разходите, което пък прави малко над 1,2 милиарда лева излишък.

Не ниските заплати, а агресията е бич номер 1 за учителитеСпоред анкета на TrafficNews лошото отношение на родители и ученици към даскалите е основна причина за незаетите места