Ново видеонаблюдение бе монтирано на Бунарджика. 30 камери ще следят за нередности в реално време от парковата част до мемориалния комплекс на върха на тепето. Новата апаратура бе представена и тествана от кмета на Пловдив – Иван Тотев, придружен от райкмета на район „Централен” – Георги Стаменов.

60 хиляди лева е стойността на проекта. Камерите ще имат възможност да записват и в тъмните часове на денонощието и ще са обвързани с центъра за наблюдение. Записите ще се съхраняват 90 дни.

„По този начин, при констатиране на нередност, веднага ще може от центъра да се подава сигнал към МВР или Общинска охрана. Нарушителите ще могат веднага да се глобяват”, каза Георги Стаменов.

„Пловдив стана много по-сигурен за хората. Монтирахме стотици камери из града. Политиката ни е такава, че тези дейности ще продължат и за напред. В момента сме в процедура за закупуване на камери за обезопасяване на цялата зона от Голямата базилика до Скобелева майка. Те ще имат задачата да се обезопаси навесите на автобусните спирки. Те често са обект на вандалски прояви. Полагат се кабелни мрежи и по другите булеварди, за да се монтира видеонаблюдение и там. Камерите, с които разполагаме са последно поколение. Толкова са мощни, че може да снимат как шофьорка си слага червило в колата”, каза кметът Тотев.

Предстои Общината да надгради и разшири системата. Предстои внедряването на аналитичен софтуер, който ще позволи лицевото разпознаване, отчитане на вандалски прояви, побоища, оставен багаж и други.  

Работата по Бунарджика продължава. Предстои изграждането на голяма площадка за разходка и игра на кучетата. Тя ще се намира в долната част на парка. Осветлението също ще бъде подменено с ново такова по алеята от паметника на Левски до близкия ресторант. Пътната част на хълма също ще бъде реновирана. Тя свързва булевард „Руски” и мемориалния комплекс.

„Необходимо е изграждането на нов път, тъй като липсва пътно легло. Необходимо е само да се съгласува типа възстановителни дейности с Министерството на културата. Работа може да се започне едва когато Общински съвет ни гласуват средствата, които към момента не са категорични”, заяви Стаменов.