210 пациенти са оставени на обгрижване в психиатричните болници, като за тях не могат да се намерят социални услуги. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването, представени в комисията за правата на психично болните.

Проблемите на тези пациенти са натрупвани с години, но напоследък въпросът се изостря. Има пациенти, които буквално живеят над 20 години в психиатрични заведения. Анализ на ведомството показва редица пропуски в здравеопазването и правосъдието. От тези хора са се отказали роднини, държава и на тях се гледа само като на хора с имоти.

От общо 1400 пациенти в психиатричните заведения, 1100 са здравнонеосигурени. Няма механизъм, по който изоставените да бъдат изведени от лудницата. Действащият стандарт по психиатрия се нуждае от актуализация според специалистите. Създадени са няколко експертни съвети към МЗ по темата. Голям проблем се оказва детската психиатрична грижа.

Доц. Наков от МЗ обясни, че има редица проблеми. На първо място има липса на персонал, ниско заплащане, лоши условия, лоша инфраструктура. Има нарушения на закона за здравето. В някои региони пациенти са изпращани на задължително лечение за 6 месеца, а законът дава максимален срок, постановен от съда от 3 месеца. Няма стимули за продължаващо обучение на персонала, по думите на Наков. България е на последно място в Европа по отношение на психиатрична осигуреност.

Удвояването на психиатричните легла в София няма да реши проблема, смята той. Това само ще доведе до концентрация на психиатри. Средната възраст на психиатрите в България е 60 години. До 15 години се очаква тежка криза на психиатри. Освен това професията се феминизира, обясни доц. Наков. Между 2,5-5 милиона лева ще струва по-високата издръжка в държавните психиатрии.

Оказва се, че пари по ПВУ за ремонт на психиатриите има, но няма предвидено държавно съфинансиране. Психиатриите ни почти винаги са пълни и дори има чакащи за настаняване. Нови 38 социални услуги за психично болните трябва да бъдат разкрити, пише news.bg.