Лицата поставени под карантина към днешна дата в община Асеновград са 160. От тях 75% са в града, а останалите 25% са в селата,  като продължава тенденцията най-голям брой да са в селата Боянци и Тополово. В последните дни се увеличиха карантинираните лица в Мулдава и Червен. Няма регистрирани заразени с коронавирус COVID-19 в община Асеновград до момента.

От щаба съобщават и подробности за случая на 63-годишната пенсионирана лекарка, диагностицирана с коронавирус. Припомняме, че по първоначална информация тя е работила в санаториум в Нареченски бани, но поне от два месеца не е била на работа, заради затварянето ву. Оказа се, че тя е жител на Пловдив и най-малко от 5 месеца не се е  връщала на адреса си по лична карта.

През изминалата седмица екипи от инспектори на звеното на РЗИ в Асеновград и на Районното управление на МВР в града извършиха общо 154 проверки на лица за спазване на карантинните ограничения и на 14 обекта с обществено предназначение. Образувана е една преписка за неспазване на карантината. Значително намаля броят на подаваните сигнали за нарушаване на ограничителните мерки. Най-вероятно, това се дължи на факта, че на много малка част от хората вече им прави впечатление, че мерките не се спазват. Навлизаме в един много опасен период, през който сме изправени пред реална опасност да допуснем разпространение на заразата, ако не се придържаме към спазване на хигиенни мерки.

За последните 7 дни няколко пациенти от МБАЛ – Асеновград са били пренасочени към пловдивски лечебни заведения, като засега няма регистрирани положителни резултати за COVID-19. Мъж на 62 г. е приет с тежка дихателна и сърдечна недостатъчност. Направен му е PCR тест, чийто резултат е бил отрицателен. По-късно пациентът е починал.

Жена, която се оплакала от болки в кръста и корема, е прегледана от хирурзи и гинеколози. Взета й е проба за изследване чрез PCR тест, който също е отрицателен. Специализираното COVID отделение в Асеновград вече е напълно оборудвано и предстои да се организира обучение на медици за това, как ще се осъществява и организира приемът на заразени пациенти.