10 души са с повдигнати обвинения за за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти към Западна Европа и Сърбия. 

Обвинените са задържани на 25 септември тази година в София и Костинброд при акция на спецпрокуратурата и ГДБОП.

Разследващите са претърсили общо 28 адреса, за които е имало данни, че живеят участници в престъпната група, както и че се настаняват възможните мигранти. Претърсени са и автомобили.

При спецакцията са иззети таблети, телефони и радиостанции, използвани в престъпната дейност, за да се подслушват каналите на полицията.

Според държавното обвинение групата е действала от октомври 2018 г. Участниците набирали установили се в София и областта мигранти -кандидати за незаконно извеждане от страната към Сърбия и Западна Европа. Поемали и мигранти, превеждани нелегално от Турция от други трафиканти.

Участниците уреждали транспортирането им до границата и прехвърлянето им в Сърбия с автомобили или през „зелена граница“, където били поемани от местни хора.

Ръководителя на групата и петима от участниците са задържани за 72 часа. Предстои да се реши за колко от тях в Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за постоянно задържане.

На останалите четирима от групата са наложени по-леки мерки за неотклонение -„парична аранция“ между 5 000 и 10 000 лева, защото съдействат на разследването.