Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 20 лв., с които ще се покриват тестове на пациенти, съмнителни за COVID-19. Съответно увеличението ще е с 10% считано от 31 август до края на годината. Това увеличение ще има устойчив характер и ще продължи и през 2021 г. Това съобщи на брифинг здравинят министър проф. Костадин Ангелов минути след подписания анексът към Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022 г. и националния рамков договор за дентални дейности 2020-2022 г.. На брифинга присъстваха също представители на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса

В първичната извънболнична помощ, която касае над 4400 практики, се предвижда увеличение цените на всички дейности средно с 10 на сто до 31 декември 2020 г., включително и заплащанията на преминал пациент. В специализираната извънболнична медицинска помощ се увеличават цените на първичните и вторични прегледи с 10%, като тук се увеличават както цените, така и обемите. Това касае над 6000 практики, посочи здравният министър.

В денталната помощ се предвижда покачване цените на дейностите без протезите с около 10%, като целта е да се увеличат средномесечните плащания за извършената дентална помощ дейност през последното тримесечие. Увеличава се стойността на заплащането на рецепта при 100% от НЗОК с 10%. При денталната помощ промените влизат в сила от 1 септември.

Целта е да се увеличат услугите за пациентите. Това ще доведе до повишаване на качествата на предлаганите услуги. Ще бъдат отпуснати до 126 млн.лв., за да се покрият всички договорености, посочи министър Ангелов.