57 бежанци от Украйна са потърсили убежище от Община Пловдив до момента. Общината има възможност да предостави на бежанци още 10 тройни стаи в общежитието на Университета по хранителни технологии, 5 двойни стаи в общежитието на Техническия университет и 3 стаи в звено „Майка и бебе“ и в Дом за стари хора. В момента свободни са и два общински апартамента, които също могат да бъдат използвани за тези цели. Те обаче се нуждаят от обзавеждане, а вероятно и козметични ремонтни дейности. Това съобщи зам.-кметът Георги Титюков по време на пресконференция на Координационното звено, което бе сформирано в помощ на бежанците от Украйна.

Той допълни, че в помощ на украинските граждани е разкрита Фейсбук страница "Пловдив помага на Украйна". Работи също е телефонна линия - 080011232. И през двата канала бежанци могат да потърсят помощ. Чрез тях готовност могат да заявят и пловдивчани, които искат да се включат в кампанията по предоставяне на жилище, работа и други помощи за украинците. 

"Натискът се засилва. И в събота, и неделя съм настанявал бежанци в Младежкия център и в частни домове", съобщи Титюков.

Той подчерта, че постоянно се сблъсква с различни казуси, като например бременна в деветия месец жена, за която е търсил болница, където да бъде прегледана. Друго семейство пък е имало нужда от автосервиз, тъй като автомобилът им се е развалил. Дете, настанено в Младежкия център, е имало хранителни проблеми, а на място в  центъра няма кухня, така че се е наложило да мислят варианти за място, където да бъде приготвяна специална храна за детето. 

Зам.-кметът съобщи също, че няколко хотела в Пловдив и областта са заявили желание да приемат бежанци. Както TrafficNews съобщи, някои вече са настанили между 10-20 бежанци. Титюков посочи, че в Равногор бизнесмен е заявил готовност да предостави 24 стаи, 3 апартамента и ресторант за 70 души. 

Затова той изрази надежда, че още днес Министерство на туризма ще започне преводи по анонсираната програма в помощ на предприемачи и граждани, които настаняват в домовете и в обектите си украинци. Те ще получат по 40 лева за настанено лице.

Зам.-кметът Стефан Стоянов пък посочи, че по този начин ще бъдат стимулирани и собствениците на обекти за краткосрочно настаняване, които се отдават през платформи като Airbnb. 

По негови данни Пловдив разполага с над 1000 такива обекта.  Той обаче посочи, че в момента най-големият проблем е украинците да получат статус на бежанци, тъй като без такъв статут, община Пловдив може да им предостави единствено настаняване и спешна медицинска помощ. Не може обаче децата да бъдат приемани в детски градини и ясли. 

Процедурата за придобиване на статут е много тромава и отнема между 3-6 месеца. Затова надеждата е държавата да облекчи процедурата и да бъде измислен механизъм, по който хората да могат по-бързо да се сдобият с нужния статут, за да започнат нормален живот и работа в България. Това посочи специалистът по социални дейности към Община Пловдив Атанаска Бъклева.

Зам.-кметът Стефан Стоянов съобщи, че Община Пловдив има готовност да разкрие допълнителни места над капацитета на учебните заведения по разпореждане на МОН. По думите му в 52-те общински и 16-те държавни училища в Пловдив ще има достатъчно места да бъдат приети украинците. В детските градини в момента има 100 свободни места и 200 чакащи пловдивчанчета. Затова Общината има готовност за разкриване на нови групи, като зам.-кметът подчерта, че украинските деца няма да бъдат отделяни в отделни групи, а ще посещават градини заедно с българските деца, тъй като по този начин ще могат да се интегрират по-бързо. 

Община Пловдив вече е разпратила онлайн формуляри към бежанците, които са потърсили помощ, за да могат да проверят нивото на владеене на български език, както и уменията и квалификациите им за работа. За всички желаещи да учат български език се сформира група към Младежкия център, като вече има осигурен преподавател. 

По отношение на здравните заведения, д-р Калин Калинов съобщи, че всички общински лечебни заведения имат готовност да приемат бежанци и да оказват помощ. За проблемите в здравния сектор, директорът на дирекция "Здравеопазване" вече разказа пред TrafficNews

Д-р Калин Калинов: Бежанската вълна ни вкарва в Параграф 22Имаме огромното желание да помогнем на тези хора, но няма как да приемем дете с неизяснен имунизационен статус в ясла или градина