Пловдивската общинска болница „Свети Мина” има готовност да обособи медицински център в помощ на бежанците от войната в Украйна. Повечето лечебни заведения вече предлагат безплатни прегледи за украинските граждани, избрали да останат в града. Какъв е капацитетът на болниците и пред какви проблеми са изправени те при все по-нарастващата бежанска вълна, TrafficNews разговаря с директора на Дирекция "Здравеопазване“ в Пловдив д-р Калин Калинов.

- Д-р Калинов, каква е готовността на здравните заведения в Пловдив да оказват помощ на пристигащите тук бежанци от Украйна?

- Виждаме, че Полша и Румъния са на ръба на възможностите да приемат бежанци от Украйна. Предполагам, че тази вълна към България ще се увеличи и ние трябва да бъдем готови за нея. Не да изчакваме проблема, а да го изпреварим.

В случая обаче чакаме на ниво държава, в Министерство на здравеопазването, да бъдат взети някои кардинални решения. От сутринта ние се сблъскваме с няколко сериозни проблема. Почти всички управители на лечебни заведения проявиха готовност да помагат безвъзмездно. Но когато говорим за безвъзмездна помощ от търговско дружество, има някаква граница, която няма как да прескочим. При днешните условия, с постоянно нарастващи цени на енергоизточниците, с галопираща инфлация, покачване цените на някои продукти, включително и медицински изделия и консумативи, трябва да знаем, че няма как да фалираме едно дружество, за да бъдем полезни.

Ние ще бъдем пак полезни и го искаме повече от всичко, тъй като упражняваме хуманна професия. И на първо място благодаря на колегите, че проявяват готовност. Но ние сме изпратили писмо към Регионалната здравна инспекция, които представляват Министерство на здравеопазването, какъв механизъм ще бъде въведен за заплащане на тези дейности. Става въпрос за хора от друга националност, без статут на здравно осигурени, кой ще поеме тези разходи? Дали ще има учреден такъв фонд от НЗОК, респективно РЗОК, или тези разходи ще бъдат поети от Министерство на здравеопазването.

Другото много важно нещо – все още не можем да разчитаме на министерското постановление от 2019 г. във връзка с това как можем да разглеждаме от медицинска гледна точка статуса на един бежанец. Не говорим за бежанци или мигранти от различни държави. Говорим за бежанска вълна. Тоест, при нас ще пристигат много хора, които по някакъв начин трябва и статистически, и информационно да обработим не само като паспортна регистрация, но от медицинска гледна точка трябва да сме наясно какъв ще бъде механизмът за установяване здравния им статус.

В момента повечето бежанци са жени с деца. Тези деца трябва да бъдат настанени в детски ясли или градини. Проблемът, който възниква и това е второто писмо, което сме изпратили вече в Регионалната здравна инспекция, е как ще посрещаме и настаняваме тези деца, като няма да имаме никакъв документ. Това са бежанци, които са тръгнали екстремно от дома си. В повечето случаи те няма да носят имунизационен паспорт или здравна книжка, за да видим срещу какво са имунизирани и кои имунизации липсват.

Нали разбирате, че ако тръгнем срещу противоепидемичните мерки и вкараме едно дете с неясен имунизационен статус в група в ясла или детска градина, може да предизвикаме заболеваемост извън досегашния регламент и контрол от гледна точна на имунизационния календар, с който всяко едно дете и всеки родител в България се съобразява.

Така че ние сме изправени пред един Параграф 22. Имаме начини за физическото настаняване на деца и разкриването на нови групи в ясли и детски градини, но все още липсват механизми да установим здравния им статус и решение как ще процедираме. Имаме доброто желание и готовност да ги приемем тези деца, но в същото време искаме да опазим здравето на българските деца в яслите и детските градини на територията на Община Пловдив. По сега действащата наредба детето трябва да има личен лекар, който да издаде имунизационен паспорт, да установим срещу кое заболяване е имунизирано и срещу кое не, за да можем да пристъпим към съответната имунизация. Тук условията са екстремни. Трябва да работим много бързо. Механизмите да бъдат ясни и експедитивни, в същото време да не нарушаваме основните правила, по които работи здравеопазването. Защото иначе можем да навредим повече, отколкото да помогнем. Или с други думи – да помогнем на един, но да навредим на друг. А основният принцип в здравеопазването е „Преди всичко не вреди”. Иначе имаме и желанието, и възможностите, но чакаме правилата.

- Как ще се реши проблемът с ваксините, които се поставят в Украйна, а у нас – не, и обратно?

- Целта е на първо място да снемем статус, да разберем детето на каква възраст е. Най-малкото може да се направи манту, за да се види дали е имунизирано, дали има риск от развитие на туберкулоза например. Има тривалентни ваксини, които също могат да бъдат поставени. За да бъдем в услуга здравето на това дете. Да го предпазим от тези заболявания, както и да предпазим децата, с които то ще бъде в една група. Но това са схеми на изследване и начин на ваксиниране, които ще се изработят от епидемиолози. Това като въпрос, който стои на дневен ред, може да бъде разрешен от експерти на национално ниво. Имаме такива много добри. Те заеха водеща роля и в борбата с COVID-19. Сигурен съм, че всеки момент те ще излязат с някакъв алгоритъм.

- Има ли вече бежанци от Украйна, които са потърсили медицинска помощ в Пловдив?

- Има, разбира се. Определили сме големите ДКЦ-та – 1, 2 и 5, като центрове и са дадени указания към управителите да приемат. В същото време изявиха желание от МЦ 6 и от останалите лечебни заведения, досега нямам информация да е върнат бежанец. Когато говорим за единични случаи, всяко едно търговско дружество, което е и лечебно заведение, може да направи компромис и да поеме разходите. Но когато това се превръща в системност и се очаква тази бройка да нараства, няма как да ги поемаме безрезервно, без помощ от страна на държавата. без регламентиран бюджет.

- Каква сума очаквате от държавата като помощ?

- Ние първо не знаем колко бежанци ще обслужваме утре или другата седмица, за да кажа за какъв бюджет става въпрос. Тук става въпрос за политика на национално ниво за една очаквана бройка от бежанци, която държавата може да поеме. За да може ние да адаптираме към тези очаквания като статистика нашите бюджети. Надявам се държавата да реагира адекватно и своевременно, въпреки че съм притеснен от ежедневно нарастващата емиграционна вълна.