Частен самолет с петима души не бил проверен от граничната полиция на столичното летище. Самолетът е излетял от Габрово с междинно кацане в София на път за Гърция, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов днес.

Повод за думите му стана изказване на председателя на АБВ Румен Петков по време на пресконференция. Той заяви, цитиран от "Фокус", че "на 13 юли 2018 г. самолет е излетял от летище "София" без проверка от граничните власти - ще бъда щастлив, ако ме опровергаят". Допълни, визирайки вътрешния министър Валентин Радев, че "ако това е вярно, "любимец 13" просто трябва да си ходи. Иначе става въпрос за неспособността на министър-председателя да създаде условия българските граници да бъдат ефективно управлявани на летището. Всичките ни приказки, че сме готови за Шенген, този министър ги разрушава с всички сили, които има под ръка".

От МВР потвърдиха информацията, но казаха, че вината не е на Гранична полиция. Ставало дума за грубо нарушение от наземния оператор, който не е уведомил граничните власти за кацането на самолета, пише Дневник. Започнато е разследване по случая. Летищните оператори и Гранична полиция се събират на съвещание утре. Директорът на Гранична полиция Светлан Кичиков допълни, че МВР е уведомило веднага гръцките власти, самолетът бил проверен и не е открито нищо нередно.

Припомняме, на 20 март пътниците на полет от Париж до София, изпълняван от авиокомпания "България еър", бяха допуснати на територията на страната без задължителните гранична и паспортна проверка. За случая се разбра няколко дни по-късно. Вътрешният министър разпореди две проверки след инцидента и с три месеца закъснение бяха наказани 13 души.

Петима от отговорните за случая бяха уволнени - четирима граничари, които са били тогава на смяна, и шефът на регионалната дирекция "Аерогари", под чието ръководство е граничният контрол на летището. Други четирима получиха забрана да бъдат повишавани в длъжност за срок от 3 години, един напусна МВР сам, а другите трима се разминаха с по-леки наказания, които не станаха известни.