43 милиона лева ще бъдат платени от държавния бюджет на пловдивската фирма "Пълдин Тур инвест" , респективно на бизнесмена Георги Гергов за "Дупката" във Варна, ако варненските общински съветници гласуват "за" на следващата общинска сесия. Днес на заседанието на общинска комисия "Собственост и стопанство" е гласувано предложението на кмета на града Иван Портних за закупуване,  според което пазарна оценка на имота е в размер на малко над 43.2 млн. лв., направена от независим оценител. 

Дулката е неосъществен строеж на търговски център. Кратерът в центъра на Варна е изкопан през 1986 г. Под терена се крият ценни археологически находки - втората стена на древногръцкия град Одесос. Гергов става собственик на мажоритарния дял през 2006 г. Той дарява на общината 70 609 акции, за да възстанови тя част от дела си и дружеството още през следващата година да започне изграждането на търговски център на 7 етажа. Проектът обаче така и не се реализира. 

В приетото днес предложение на Портних след осигуряване на финансирането той ще бъде упълномощен да сключи договор за придобиване на 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин Варна" в чийто активи е "Дупката".

Предложението на Портних е мотивирано с "реконструкцията, рехабилитацията и модернизацията на централна градска част" на морската столица. Кметът е съобщил, че представители на фирмата "Централен универсален магазин", които държат "дупката" са заявили , че имат някакви инвестиционни намерения , но не са са се ангажирали с конкретен проект или срок. Те са предоставили и възможност на общината  да реши проблема с имота като го закупи. Представена е и оценката на независим оценител, който е определил пазарната стойност на капитала на дружеството за 25 милиона евро. За да бъде решен "дългогодишния проблем в сърцето на града" общинският съвет е одобрил пазарната оценка и е възложил на кмета отправи искане за финансиране към държавния бюджет. След като бъде получено целевото финансиране, общината ще придобие 100 % от капитала на дружеството. В него освен терена с дупката, влизат и апартаменти в строеж в комплекс "Слънчев ден". Категорично е упоменато, че плащането трябва да стане с пари от държавния бюджет, а не с финансиране от община Варна.

Освен това Общинския съвет на Варна допуска преднарително изпълнение на взетите решия , тъй като закъснението на изпълнението можело да доведе до вреда за общината.  

Варненската "Дупка" бе част от скандала, който избухне преди две години с акциите на пловдивския панаир. В момента Гергов  е собственик на 51% от акциите на „Международен панаир Пловдив”.

В края на юли 2016 г. с решение на Министерския съвет държавата подели своите дялове в дружеството "Международен панаир Пловдив" между Пловдив и Варна. На Варна бяха отстъпени 29% от държавните акции, докато Пловдив получи само 20%. В последствие пловдивските съветници отказаха акциите, а варненските ги приеха.  Опозицията предупреди, че зад това дарението стои схема, в която община Варна ще размени акциите на панаира със собствеността на имота. Премиерът Борисов  също свърза пловдивската сделка с дупката в центъра. "Дали сме възможност на варненската общественост да има варианти. Ако предпочита дупка - тя си стои, при това нелоша. Ваша работа. Не искам да ме обвинявате, че искам да направя нещо добро или да се обяснявам за това”. Така премиерът Бойко Борисов отговори тогава  на въпрос защо държавата прехвърли на община Варна 29% от собствеността на “Международен панаир Пловдив” АД. 

Разразилият се скандал принуди ГЕРБ да се откажат и в последствие общинските съвети на Пловдив и Варна върнаха акциите на държавата. "Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси", гласеше обяснението, което даде премиерът.

В Пловдив решението бе предложено под благовидния предлог в панаира да се построи Опера. 

Решението за закупуването на акциите на "Централен универсален магазин Варна" срещу 43.2 млн. лв. ще бъде гласувано на следващата общинска сесия във Варна.