Петролът на световната борса удари 8-годишен връх след нахлуването на руски войски в Украйна. Сортът Брент поскъпна с 6,43%, или 6,23 долара, като достигна цена от малко над 103 долара за барел, което е най-високото ниво от 2014 година насам. На фона на поскъпването на петрола неизменно се очаква и повишаване на цените на масовите горива у нас.

Средната цена на най-масовият бензин А95 в страната днес е 2,55 лева за литър, а дизелът 2,62 лева. Пропан-бутанът се търгува се за 1,40 лева за литър, а метанът е 2,83 лева за килограм. Средната цена за Пловдив се движи с няколко стотинки под средната за страната, като пловдивска област е на четвърто място по най-евтини горива в България.

Макар тази седмица по бензиностанциите в страната да се наблюдава статичност на цените, вчера масовите горива скочиха с 1-2 стотинки, до днешните си стойности. Поскъпването на петрола с близо 7% днес, неизменно ще доведе до скок на цените и за крайните потребители. Следвайки елементарната математика, можем да очакваме цени от около 2,80 лева още през следващата седмица, а ако цената на петрола продължи да се повишава, не са изключени и цени от 3 лева през март.

Европа разчита на Москва за около една четвърт от доставките си на петрол и около една трета от доставките на газ.

Ескалацията в Украйна изплаши допълнително играчите на пазарa в световен мащаб, и той вече е подложен на голямо напрежение. Производителите на петрол не могат да смогнат със силното възстановяване на търсенето.

Очакванията са цената на „черното злато“ да е средно 110 долара за барел през второто тримесечие на годината, докато напрежението в Украйна продължава да ескалира, посочиха от JPMorgan Chase & Co. още преди седмица с оглед събитията в Европа.

"През следващата седмица може да се очаква осезаемо повишение на цените на горивата у нас. Има достатъчно наличности, което е добрата новина. Възможно е поскъпване с 15 стотинки. Възможно е да достигнем цени на нормалните горива близо до 3 лева. Въпрос на време е да видим какво ще се случи на нашите бензиностанции. Не виждам добри новини за нашата област. Дори да не се беше случила ситуацията с Русия и Украйна, очаквахме повишение". Това прогнозира пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.